Dragutin Lesar: Imamo 13 kategorija povlaštenih mirovina

Klub zastupnika Hrvatskih laburista uputio je Hrvatskom saboru prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji pokriva mirovinska prava predsjednika RH. Ovim izmjenama zakona određuje se da predsjednik RH ostvaruje pravo na mirovinu na isti način kao i svi drugi državni dužnosnici, odnosno na isti način kao i svi drugi hrvatski građani.

Umirovljenje po posebnim uvjetima regulira i brojne druge kategorije građana, tvrdi predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, pa bi za postizanje potpune ravnopravnosti svih građana pred zakonom i te propise trebalo u najskorijoj budućnosti izmijeniti i inaugurirati praksu da svi hrvatski državljani pod potpuno jednakim uvjetima i na potpuno jednak način mogu koristiti svoja prava na mirovinu, isključivo na temelju prethodno uplaćenih doprinosa u mirovinske fondove.

– Smatramo da i kod te mirovine treba vrijediti načelo društvene pravednosti, a ono što stalno ponavljamo jest da nijedna mirovina, koja je stečena po posebnim uvjetima, ne može biti isplaćena iz sredstava mirovinskog osiguranja – ustvrdio je Lesar te dodao kako očito ni ova Vlada nije spremna krenuti u raspravu da svih 13 povlaštenih kategorija (koje obuhvaćaju i mirovine branitelja, boraca NOB-a…) ne smije biti isplaćivano iz mirovinskog sustava, već iz proračuna.

Primijetio je Lesar da će, ako Sabor sutra bude raspravljao o ukidanju povlaštenih mirovina, to biti točno šesta godišnjica otkad je on taj isti zahtjev predao u saborsku proceduru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije