Izmjenama i dopunama smanjen proračun Općine Nedelišće

Izmjenama i dopunama smanjen proračun Općine Nedelišće

Prepumpna stanica kod Ciglenica preselit će se na mjesto gdje će najmanje smetati kako građani ne bi osjećali smrad, a općinska komunalna služba počistiti će neodržavano gruntište kod škole, dok će račun za obavljene poslove dostaviti vlasnicima. Vezano uz povrat razlike sredstava uplaćenih za kanalizaciju, to se ne može učiniti jer se moraju poštivati donesena odluka i Vladina Uredba – rekao je uvodno odgovorivši na pitanja vijećnika načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat na 23. sjednici Općinskog vijeća.

Ovih dana je na snagu stupila nova katastarska i zemljišna knjiga. Time je u potpunosti izvršen prvi dio izmjere za cca. 50% teritorija Općine Nedelišće. Za preostali dio priprema se financijska konstrukcija u kojoj sudjeluju država, lokalna jedinica i građani. Izvjestan je nastavak izmjere u 2013. godini.

Zamjenik načelnika Darko Dania odgovorio je kako su prihodi za snimanje emisije Lijepom našom iznosili 54.630 kuna, a rashodi 56.000 kuna, dok se za Božićni koncert, za koji je prodano oko 2.000 ulaznica, još radi obračun.

Druge izmjene i dopune proračuna

Vijećnici su prihvatili Odluku o 2. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Nedelišće za 2011. godinu. Ukupno planirani prihodi i primici u iznosu od 21.289.000 kuna smanjeni su za 1.946.500 kuna na 19.342.500 kuna. Osnovni razlog smanjenja proračuna je pomak u korištenju kredita od zaduženja u iznosu od 1.275.000 kn planiranih za prometnice u SRC Trate Nedelišće koji će se početi koristiti iduće godine. Uz to, došlo je i do smanjenja prihoda od potpora u iznosu od 379.000 kuna te prihoda od nefinancijske imovine za 667.000 kuna.

Proračun za 2012. godinu

Na sjednici su vijećnici prihvatili Proračun Općine Nedelišće za 2012. godinu. Njime su planirani ukupni prihodi i primici te rashodi i izdaci u iznosu od 20.384.000 kuna. Proračunom su planirana sredstva za predstavnička i izvršna tijela, mjesnu upravu i samoupravu u iznosu od 8.716.000 kuna od čega za mjesne odbore 4.661.000 kuna, za Upravni odjel za komunalne djelatnosti i gospodarstvo 5.253.000 kuna, za društvene djelatnosti 5.704.000 kuna te za Upravni odjel za financije i proračun u iznosu od 711.000 kuna.

Projekcije proračuna za 2013. i 2014. godinu

Na sjednici su prihvaćene projekcije Proračuna Općine Nedelišće za 2013. i 2014. godinu. Tako se za 2013. godinu predviđa proračun u ukupnom iznosu od 19.508.000 kuna, a za 2014. godinu u iznosu od 20.410.000 kuna.

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture

Vijećnici su prihvatili Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području općine Nedelišće za 2012. godinu u vrijednosti od 2.926.000 kuna, za što se sredstva osiguravaju iz komunalnog doprinosa i općinskog proračuna. Za gradnju javnih površina planira se 585.000 kuna, za gradnju nerazvrstanih cesta 1.293.000 kuna, za groblja 295.000,00 kuna, javnu rasvjetu 723.000 kuna te za odlaganje građevinskog otpada 30.000 kuna.

Program održavanja komunalne infrastrukture za 2012. godinu

Na sjednici je prihvaćen Program održavanja komunalne infrastrukture u 2012. godini na području općine Nedelišće, za što se planira ukupno 1.738.000 kuna sredstava iz općinskog proračuna i komunalne naknade. Za odvodnju oborinskih voda planirano je 59.000 kuna, za čišćenje javnih površina i čišćenje snijega 325.500 kuna, za održavanje javnih površina 515.400 kuna, održavanje nerazvrstanih cesta 401.600 kuna te za javnu rasvjetu 436.500 kuna.

Plan gradnje komunalnih vodnih građevina

Vijećnici su prihvatili Plan gradnje komunalnih vodnih građevina Općine Nedelišće za 2012. godinu. Planirana je gradnja građevina za javnu vodoopskrbu vrijednosti 482.000 kuna, te gradnje građevina za javnu odvodnju predviđene vrijednosti radova u iznosu od 10.815.970 kuna. Planirani izvori financiranja za ove potrebe uglavnom se odnose na naknade za priključenje, razvoj, razvoj na uslužnom području, razvoj radi zaštite izvorišta Nedelišće te iz općinskog proračuna, drugih izvora prema posebnim propisima i od Hrvatskih voda.

Dopuna Odluke o potrebi uvođenja naknade za razvoj radi zaštite izvorišta

Vijećnici su prihvatili Odluku o dopuni Odluke o potrebi uvođenja naknade za razvoj radi zaštite izvorišta Nedelišće. Nakon što su Općinsko vijeće i Skupština Međimurske županije donijeli Odluku o potrebi uvođenja naknade za razvoj radi zaštite izvorišta kojom se sredstva naknade raspoređuju za izgradnju vodonepropusnog sustava odvodnje, sada se predlaže da se ta sredstva mogu koristiti i za izgradnju sustava javne vodoopskrbe u naseljima Općine Nedelišće.

Produljenje koncesije za obavljanje pogrebnih poslova

Na sjednici je prihvaćena Odluka o produljenju Ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti obavljanja pogrebnih poslova na području općine Nedelišće. S obzirom na istek ugovora i neprihvatljivost drugih predloženih mogućnosti, koje bi značile veliko povećanje cijene pogrebnih poslova za krajnjeg korisnika usluga, odlučeno je da se produže ugovori sa sadašnjim koncesionarima do kraja 2013. godine. Tako će spomenute poslove za groblje u Nedelišću i nadalje obavljati koncesionar «Latica» Nedelišće, a za groblje u Gornjem Hrašćanu i Macincu koncesionar «Palma» iz Gornjeg Hrašćana.

Sufinanciranje smještaja djece u predškolskim ustanovama

Vijećnici su na prijedlog načelnika prihvatili Odluku o mjerilima za osiguranje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja na području općine Nedelišće. Odluka je inicirana od Hrvatske stranke umirovljenika na način da se sufinanciranje smještaja djece u jaslice i vrtić utvrdi prema jednakim mjerilima za svu djecu s područja općine. Tako će Općina sufinancirati trošak smještaja djece u predškolske ustanove u visini koja odgovara iznosu od 50 posto ekonomske cijene smještaja djeteta u vrtiću u Nedelišću. To znači da će se i za djecu s područja općine Nedelišće koja su smještena u jaslice ili vrtiće izvan općine sufinancirati polovica cijene, kao i za vrtić u Nedelišću, uz obvezu da se najprije popune mjesta u vrtiću u Nedelišću, a zatim izvan njega.

Prodaja nekretnina u Črečanu

Na sjednici je prihvaćena Odluka o prodaji nekretnina u Črečanu. Radi se o šest parcela namijenjenih za stambenu izgradnju s pomoćnim građevinama ukupne površine 8.746 metara četvornih. Početna cijena za zemljište je 60,00 kuna po četvornom metru.

Sustav zaštite i spašavanja

Vijećnici su prihvatili Analizu stanja sustava zaštite i spašavanja u Općini Nedelišće te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja. Analizom, koju je pripremio Stožer zaštite i spašavanja Općine Nedelišće, utvrđeno je kako je spomenuti sustav tijekom 2011. organizacijski i provedbeno značajno unaprijeđen. U cilju daljnjeg poboljšanja organizacije i razvoja sustava, Stožer je utvrdio pojedinačne smjernice za koje će se osigurati potrebna sredstva u općinskom proračunu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije