Ljubomir Grgec: “Unatoč teškim vremenima Kotoriba veliko gradilište”

Ljubomir Grgec: “Unatoč teškim vremenima Kotoriba veliko gradilište”

Izgrađuje se kanalizacija, saniraju se prometnice, a uskoro i nova radna mjesta. Kamioni, bageri i ostali strojevi unatrag nekoliko mjeseci svakodnevica su po ulicama Kotoribe. Prema riječima općinskog načelnika Ljubomira Grgeca kroz te se radove u mjesto ulaže blizu sedam milijuna kuna uz pomoć državnog i županijskog proračuna.

Grgec najavljuje i bolje dane za gospodarstvo otvaranjem novih pogona u kojima će posao pronaći pedesetak radnika. O kakvim se investicijama radi upitali smo prvog čovjeka najistočnijeg mjesta u Međimurju.

eMedjimurje.hr: Sveukupna situacija je teška zbog krize i recesije. U Kotoribi se ipak i u takvim okolnostima radi. O kojim je investicijama riječ?

– Raduje me činjenica da se, unatoč teškim vremenima, puno ulaže i radi u Kotoribi. Tako su nedavno završeni radovi u Domu kulture gdje je uređena prostorija kuda, postavljen je razglas te je izgrađena pješačka staza i nekoliko parkirališnih mjesta. Radovi su koštali 140 tisuća kuna od čega je 100 tisuća dalo Ministarstvo kulture.

Obnovljena je fasada knjižnice i uređena njezina unutrašnjost što je stajalo 130 tisuća kuna. Ministarstvo kulture i te je radove sufinanciralo sa 100 tisuća kuna. U tijeku su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže. Sa zadovoljstvom mogu naglasiti da je taj veliki projekt pred završetkom.

U ovoj fazi završeni su radovi u ulici Matije Gupca i Međimurskoj ulici, a kraju se privode oni u ulici I.G.Kovačića, Novoj i dijelu od Nove do željezničke pruge. Radove na kanalizaciji u cijelosti financiraju Hrvatske vode. Njihova vrijednost je četiri milijuna kuna, od čega je u ovoj godini osigurano 2,6.

Preostali radovi u ulicama koje još nemaju kanalizacijsku mrežu bit će izvedeni iduće godine i time će mreža biti izgrađena po cijelom naselju. Nakon završetka tih radova izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji kod Donje Dubrave. Taj će uređaj biti zajednički za sve donjomeđimurske općine i Grad Prelog. Većina sredstava za njegovu izgradnju očekuje se iz fondova Europske unije.

U sklopu programa EIB 2 saniraju se prometnice u Sajmišnoj ulici, Ulici Alojzije Stepinca i njihovom spoju kod groblja. Uz asfaltiranje, izgrađuje se i pješačko biciklistička staza. Vrijednost radova je 2,6 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja sudjeluje sa 60%, a ostatak otpada na općinsku blagajnu. U tijeku su radovi na proširenju kolnika od Doma kulture do stare škole koje financira ŽUC.

eMedjimurje.hr: Što je s planiranom cestom Kotoriba – Goričan koja je itekako važna za prometnu povezanost mjesta?

– Izrada projekta za tu cestu je u tijeku i na njemu se radi. Cesta je u planovima Županijske uprave za ceste jer je prekategorizirana u županijsku. Po završetku radova na kanalizaciji u ulici Matije Gupca, kada će projekt biti gotov, trebalo bi se pristupiti početku izvođenja radova na toj cesti koja je toliko očekivana i potrebna ovom kraju.

eMedjimurje.hr: Ono što je najvažnije za svaku sredinu je gospodarstvo. I u tom segmentu je vidljiv napredak?

– U mjestu imamo dvije poslovne zone. U Industrijskoj zoni u Sajmišnoj ulici prodane su sve parcele. Prema informacijama koje imam u toj zoni tvrtka Muraplast, koja je nedavno zaposlila sto dvadesetog radnika, započinje s izgradnjom skladišnog prostora, a svoj proizvodni kapacitete u toj zoni planira proširiti i Mlin Julija.

U Poduzetničkoj zoni Jug prodano je petnaest parcela, deset još čeka svoje kupce, a 19 hektara je ostavljeno za proširenje zone koje je obuhvaćeno izmjenama prostornog plana. U toj zoni izgradnju hale privodi kraju tvrtka MD konstrukcije iz Zagreba koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija.

Prema našim saznanjima tu će posao pronaći dvadesetak osoba. Svoje silose u zoni ima Poljoprivredna zadruga Čakovec koja na svojoj čestici planira izgraditi skladišni prostor za prodaju poljoprivrednog asortimana. U centru mjestu Konzum iz Zagreba započeo je s izgradnjom trgovačkog centra. Tu će se otvoriti desetak novih radnih mjesta. Postoje naznake i želje za izgradnjom farmi i bioelektrane.

eMedjimurje.hr: Kako privući potencijalnog investitora?

– Zainteresiranim gospodarstvenicima općina uvijek izlazi u susret. Svi oni koji odluče graditi u Kotoribi oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa. Cijena zemljišta je povoljna i iznosi 10 kuna za metar kvadratni.

Važna je informacija da je zona komunalno uređena, a komunalna naknada je najniža u Hrvatskoj i plaća se 10 lipa po metru kvadratnom. Zbog ekonomske situacije ne namjeravamo je povećavati. Sve nabrojano zasigurno će povećati brojku zaposlenih Kotoripčana, a smanjiti onu nezaposlenih. Trenutno, imamo osamsto zaposlenih mještana, završio je Grgec.


Razgovarao: Alen Fuš

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije