MORAMO LI BITI SRETNI? Vlada povećala minimalac za 5 posto

Na početku sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković se osvrnuo na aktualna politička događanja nakon čega je predstavio prvu točku dnevnog reda, a to je minimalna plaća.

– Idemo sa povećanjem od 5 posto, kao što je to bilo lani – rekao je Plenković te dodao da se ide i sa paketom kompenzacijskih mjera za poslodavce. Minimalnu plaću Vlada je povećala na 2752 kune neto.

Prijedlog povećanja minimalne plaće predstavio je ministar Marko Pavić. – Cilj nam je da udio minimalne plaće povisimo na 50 posto – rekao je Pavić govoreći o ovom prijedlogu te dodao kako će sada minimalna plaća biti 42,9 posto prosječne plaće. – To nas smješta u sredinu među zemljama Europske unije – rekao je Pavić, ali i dodao da su svjesni da je minimalna plaća i dalje niska.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je mjere za poduzetnike. – S ovim izmjenama i smještaj i prehrana sezonskih radnika više neće biti oporezivi i time rasterećujemo poduzetnike – kazao je Marić te dodao da će to dovesti i do porasti plaća zaposlenika.

Rekao je i da će se povećati iznos neoporezivih darova koje poslodavac daje radnicima tijekom godine. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je da je važno da su mjere donesen kao zajednički paket. – One su usmjerene na smanjivanje troškova poslodavaca, a djeluju i na korist radnika – kazala je Dalić.

– Cijeli paket čini dobru osnovu za iduću poslovnu godinu, posebno u dijelu koji se tiče nedostatka radne snage – kazala je Dalić. Premijer Plenković je kazao da se ide u korist radnika i poslodavaca. – Nastojimo potaknuti veća primanja kod onih koji su najugroženiji – rekao je Plenković. Vlada je potom izglasala te prijedloge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije