DONJA DUBRAVA Još o kipovima na crkvi – oglasio se prozvani HDZ

‘Pošto smo u javnosti prozvani zbog nesudjelovanja u proslavi, želimo pojasniti svoj nedolazak na tu proslavu. Naime, određeni broj mještana nezadovoljan je načinom na koji su izabrani kipovi koji su postavljeni na pročelju naše crkve, a istog smo mišljenja i mi kao prozvana politička opcija.’

Stoji u uvodu javnog očitovanja koje je Općinski odbor HDZ Donje Dubrave objavio na Internet stranicama Općine Donja Dubrava, a i mi smo pisali kako je mjesni župnik vlč. Mirko Pilaj izrazio žaljenje što su članovi te stranke zaobišli svečanost posvete kipova.

Svoje opravdanje neprisustvovanja tom činu HDZ dalje opravdava:

‘Nezadovoljstvo je prisutno zbog toga što nije postojala nikakva mogućnost predlaganja o izboru kipova od strane mještana, čak ni od strane članova Pastoralnog vijeća, već je ishitrenu odluku o odabiru kipova samoinicijativno donio sam velečasni u dogovoru s općinskim načelnikom. Takva je odluka donesena usprkos tome što postoji zapis, a usmena predaja također, o tome da su mještani prilikom izgradnje crkve odlučili da se na pročelje naše crkve, onda kada će to dozvoljavati financijske mogućnosti, postave kipovi točno određenih svetaca. Danas smo svjedoci toga da se nisu poštovali ni crkveni zapis ni usmena predaja iz onog vremena, a na kraju krajeva – mišljenje mještana o izboru kipova uopće se nije uzimalo u obzir.

Ne proizlazi li iz svega navedenoga da se u ovom slučaju netko tko zapravo nije političar bavio politikom? Može li se zaključiti da je ovdje riječ o politikanstvu?’, pitaju se u stranci te počinju prozivati Varginu eru (op. a općinskog načelnika) iz 2012. godine gdje ističu: ‘Scenarij o donošenju individualnih odluka vezanih uz sakralne spomenike poznat nam je 2012. godine. Tada su velečasni i općinski načelnik, na isti način na koji su i sada odlučili o izboru kipova, odlučili postaviti križ ispred crkve sv. Margarete (koji je u jednoj večeri bio postavljen-skidan-pa ponovno postavljen zbog neadekvatne izvedbe). I tada se odlučivalo svojevoljno usprkos tome što je jedan mještanin Donje Dubrave na tom istom mjestu bio spreman u potpunosti financirati bistu blaženog Alojzija Stepinca u njegovoj prirodnoj veličini. Takva bi bista zasigurno bila primjerenija s obzirom na značaj koji je Stepinac dao našoj crkvi posvetivši je 1940. godine.

Stoga se ponovno postavlja pitanje zašto se pojedine odluke donose ishitreno? Čemu nepotrebna žurba? Kako su samovolja i individualizam ponovno uspjeli nadjačati mišljenje većine i zajedništvo? Zašto je mještanima Donje Dubrave opet uskraćena mogućnost odlučivanja?

Politička opcija koja se proziva ovih dana pomogla je i osigurala sredstva za prioritetnije stvari glede crkve i kršćanskih vrijednosti. To se odnosi na obnovu vitraja 2008. godine kada je osigurano 400.000,00 kn iz Ministarstva kulture. U vrijeme kada smo vodili Općinu, osigurali smo 10.000,00 kn za pomoć u sanaciji krovišta župnog dvora. Obnovili smo kapelicu “Bijeli pil” koja je bila zapuštena i u ruševnom stanju, a godinama nitko nije mario za nju.

Za to smo osigurali 35.000,00 kn. U proljeće 2017. godine krenuli smo i s postupkom nužne sanacije kamenog križa s raspetim Kristom na groblju koje je u ruševnom stanju i danas predstavlja opasnost za sve posjetitelje groblja. Od strane predstavnika konzervatorskog odjela izrađen je troškovnik za obnovu tog raspela u vrijednosti od 140.000,00 kn. Izbori su nas prekinuli u tome da se taj projekt kandidira na Ministarstvo kulture te da se na taj način osiguraju sredstva za obnovu raspela.

S obzirom na poznavanje sadašnjeg načelnika, sumnjamo da će se on posvetiti tom problemu jer dalje od samog centra Dobrave ne vidi. U želji da se sačuvaju kršćanske vrijednosti, duh i smisao božićnog vremena, 2015. godine započeli smo s obilježavanjem početka Došašća obrednim paljenjem prve adventske svijeće. Time smo započeli tradiciju koja je neprocjenjiva svim mještanima i za koju se nadamo da će je sadašnja vladajuća politička opcija nastaviti.

Svih ovih godina vodili smo se sljedećim biblijskim načelom, a izgleda da nismo trebali: “Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!” (Mt 6, 2-4)

Sve ono što smo činili za Crkvu (kao vjersku zajednicu) i crkvu (kao građevinu), činili smo iz čiste želje da se svim mještanima omogući prihvaćanje i što jače promicanje kršćanske vjere. Za svoja postignuća nismo priređivali slavlja, već smo svima služili bez velikih pompi. Pitamo se je li to razlog zašto smo danas prozivana politička opcija?!

Ako naš velečasni želi biti pomiritelj političkih opcija, neka porazgovara sa sadašnjim općinskim načelnikom o svim njegovim medijskim natpisima i krivičnim prijavama u kojima je bez argumenata ocrnjivao članove prozvane političke opcije.

Eh, da, ovo je samo dio sante leda u odgovoru, a priča o zadovoljstvu ili nezadovoljstvu Vašim radom, velečasni, može se nastaviti Vašim sljedećim prozivanjem jedne političke opcije.’

U potpisu stoji – Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Donja Dubrava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije