SASTANAK U VARAŽDINU o povezivanju gospodarstva i obrazovnog sustava

U Maloj dvorani Županijske palače održani je radni sastanak predstavnika Varaždinske županije, posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, zamjenika župana Tomislava Paljaka te predstavnika nekoliko renomiranih tvrtki s područja Županije, a sastanku su prisustvovali i predsjednici HGK Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, direktorica HUP-a Regionalni ured Varaždin Sonja Ostroški, prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prof.dr.sc. Marina Klačmer Čalopa s FOI-a, prof.dr.sc. Damir Vusić s Sveučilišta Sjever te Branka Šaško s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prisutne je na sastanku uvodno pozdravila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević naglasivši kako je intencija Županije da se koliko god je to moguće, srednjoškolski obrazovni sustav poveže s gospodarstvom.

– Iznimno mi je drago da postoji inicijativa, ali i želja i volja da se povežu gospodarstvo i obrazovanje u našoj Županiji.Danas smo imali prilike čuti koje su potrebe tržišta rada, ali i koje studijske programe nude FOI i Sveučilište Sjever. Cilj bi trebao biti da školujemo ljude koji će naći posao nakon završene srednje škole, poglavito one koji završe strukovna obrazovanja te će poslije školovanja biti i konkurentni na tržištu rada.

Već dulje vrijeme upozoravamo da obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada i gospodarstva u cjelini. Mora nam svima biti u fokusu da mlade te radno aktivne ljude zadržimo ovdje. Europska unija ima slobodno, jedinstveno tržište, naime tamo postoji izuzetna potražnja za radnom snagom te naši ljudi odlaze van, to je činjenica – rekla je posebna savjetnica Martinčević te naglasila kako je Varaždinska županija uvijek bila predvodnik u kreiranju i provođenju projekata na području obrazovanja, poput sufinanciranja prijevoza, povlaštenih studentskih kredita, pokretanja Centara izvrsnosti, davanja učeničkih i studentskih stipendija.

– Želimo biti i predvodnik u povezivanju te spajanju obrazovanja i gospodarstva, no svi moramo prihvatiti promjene na tržištu, prilagoditi se moraju i obrazovne ustanove, ali i poslodavci dodala je Natalija Martinčević.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek prikazao je rezultate upisa u srednje škole za školsku godinu 2017./2018, dok je predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić dao kratak osvrt na gospodarstvo Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije