‘LOKALNA POLITIKA nek bira investitore koji otvaraju kvalitetna radna mjesta’

Po prvi puta , u dugogodišnjem radu Hrvatske gospodarske komore, predsjednik komore Luka Burilović odlučio je sjednice Upravnog odbora i Nadzornog odbora održati u Čakovcu.

Radnom dijelu sjednica, kao član saborskog odbora za gospodarstvo, prisustvovao je i donedavni ministar poduzetništva Darko Horvat.

Upoznat s ključnim problemima međimurskog gospodarstva predstavio je i novi model sustava dualnog strukovnog obrazovanja, te daleko veću potrebu za uključivanjem poslodavaca u stvaranje stručno obrazovane, tržištu potrebite radne snage. Uključivanje poslodavaca kroz praktično naukovanje na konkretnim radnim mjestima u realnom poduzetničkom sektoru uvjet je za stvaranje educiranog i motiviranog radnika.

U istome danu u dvorani Ekonomske škole u Čakovcu organiziran je i sajam poslova kao sinergija lokalnih obrazovnih institucija, poslodavaca i politike.

– Tvrdim da nigdje, pa tako ni u Hrvatskoj, politika ne otvara radna mjesta ali politika, lokalna i nacionalna, mora stvoriti pozitivno, sigurno i stabilno investicijsko okruženje unutar kojeg će lokalna politika pametnim izborom birati one investitore koji otvaraju kvalitetna radna mjesta, ističe Horvat. Zadovoljni činjenicom što nam je nezaposlenost pala ispod 9%, što je ujedno najmanja nezaposlenost po županijama na nivou RH, već godinama upozoravam na lošu kvalifikacijsku strukturu radnih mjesta u našoj županiji posljedica koje je i najniži prosjek naše županije u neto isplaćenoj plaći, kaže D. Horvat, te dodaje:

– Svjestan činjenice da danas nije lako biti poduzetnik u RH, javni sektor po prosjeku ne zaostaje za hrvatskim prosjekom ali privatni sektor u prosjeku je 30% lošiji od prosjeka Hrvatske. Obzirom da lokalna politika gradi poduzetničku infrastrukturu, lokalna je politika i odgovorna za odabir investitora i strukturu novootvorenih radnih mjesta. Niti je svaki investitor poželjan, a niti je baš svako radno mjesto nužno potrebno u našoj županiji, kaže D. Horvat, te poručuje:

– Međimurci , zdignimo glave, izaberimo ono što mi želimo…kvalitetne investitore i kvalitetna radna mjesta koja će dugoročno prosjek neto plaće u Međimurju barem izravnati s državnim prosjekom!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije