INTERVJU Boška Ban Vlahek najveće iznenađenje lokalnih izbora

Zasigurno najveće iznenađenje predstojećih lokalnih izbora u Međimurju je kandidatura Boške Ban Vlahek za zamjenicu župana. Kandidatkinja koalicije Zajedno ZA Međimurje koju čine SDP, HSS, HSU, MDS i Hrvatski laburisti-stranka rada međimurskoj, ali i hrvatskoj javnosti poznata je kao voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca.

Zašto je prihvatila da se njezino ime nađe na glasačkom listiću, kakvu agendu ima, što želi promijeniti u Međimurju, zašto je Čakovec postao prepoznatljiva turistička sredina, ali i neke manje poznate stvari saznat ćemo u intervju s njom.

Pitanje koje se vjerojatno pitaju svi u Međimurju glasi: Kako je Boška postala kandidatkinja za zamjenika župana?

– Kada me predsjednik međimurskog SDP-a i kandidat naše koalicije za župana Mladen Novak pitao da li bih prihvatila kandidaturu za zamjenicu župana, moja prvotna reakcija je bila veliko iznenađenje. Naravno bila sam polaskana ponudom, ali pitala sam se zašto baš ja.

No, kroz razmišljanje i argumente koji su mi predočeni shvatila sam da će to biti prilika da u Međimurju nešto promijenimo na bolje. Svi koji me poznaju reći će vam kako sam osoba koja se ne boji izazova i koja je voljna raditi i dokazati se ako mi se pruži prilika. A bolju priliku i bolju arenu za dokazivanjem nisam mogla dobiti

U prvom obraćanju javnosti kao prioritete Vaš zamjeničkog rada istaknuli ste turizam i medijsku prepoznatljivosti Međimurja.

– U Čakovcu smo dokazali kako u kratko vrijeme možemo napraviti velike iskorake u turističkoj promociji sredine. U nekoliko godina Porcijunkulovo je postalo nacionalno prepoznatljiva manifestacija koja u naš grad dovodi stotine tisuća posjetitelja. Dokazali smo da možemo napraviti turistički proizvod koji će biti samoisplativ, dijelom kroz prijavu na natječaje različitih europskih ili hrvatskih fondova, a dijelom kroz interes sponzora.

No, sponzori se neće javiti jer mi mislimo da smo jako lijepi i pametni, doći će tek ako prepoznaju da se radi o kvalitetnom projektu. Postali smo nacionalno prepoznatljiva turistička destinacija što potvrđuju ne samo brojke posjetitelja i noćenja, već i one financijske. To trebamo pretočiti i na cijelo Međimurje. A situacija na turističkom području nije baš tako bajkovita kao što se govori. Brojke govore da naša županija turistički stagnira.

Što planirate učiniti na području turističke veće prepoznatljivosti našeg kraja?

– Ključ napretka mora biti bolja suradnja Županije i Grada Čakovca na svim razinama, te postizanje takvog sinergijskog učinka i u suradnji Žuapnije sa svim ostalim međimurskim gradovima i općinama. Županija mora predvoditi te procese, biti svojevrsni koordinator koji će omogućiti svima koji mogu pridonijeti zajedničkom uspjehu da se uključe i daju svoj doprinos.

Kad govorim o svojem segmentu, voljela bih da je aktualna županijska vlast imala više sluha za potrebe čakovečkog turizma. Iako smo najčešće tražili samo simbolično sudjelovanje u našim manifestacijama, značajnim za cijelo Međimurje, sredstva koja su nam stigla bila su ravna nuli. Veseli me kad se iz županijskog proračuna potpomaže turistički razvoj svake međimurske sredine, ali sam istovremeno tužna što se tako sustavno zanemaruju kvalitetni programi koje smo provodili ovdje u Čakovcu.

Kao zamjenica župana promijenila bih način razmišljanja i pristupanja turističkoj djelatnosti. Turizam je ključna grana hrvatskog gospodarstva, a mi na kontinentu moramo se više pomučiti i raditi da bi postigli dio onog što je morskom dijelu zemlje dala priroda. Prepoznavanje naših prednosti, naših posebnosti i najvažnije suradnja s ljudima na terenu mora biti naš prioritet. Međimurje ima toliko potencijala, od brežnog do nizinskog dijela, od Mure do Drave, ali to još uvijek ne koristimo ni približno koliko bi mogli.

Manifestacije ne smiju biti sporadični događaji već dio zaokružene cjeline u kojoj sudjeluju podjednako turistički djelatnici, ali i gospodarstvo: vlasnici OPG-a, ugostitelji, obrtnici, kućne radinosti, kao i jedinice lokalne samouprave. Sve ono što smo povezali u skladnu cjelinu razvijajući čakovečki turizam. Posebno bitnim vidim korištenje turističkog potencijala čakovečkog Starog grada i zato me raduje što je naša koalicija predstavljena upravo u ariju palače Zrinskih. Tako je simbolički poslana poruka da ovaj turistički biser može zasjati punim sjajem samo ako njegovo uređenje, sadržaji i programi budu zajednički prioritet Županije i Grada. A naša se koalicija upravo za to zauzima.

Upravo je Vaš rad u Turističkom uredu bilo ono zbog čega ste postali poznati međimurskoj javnosti. U javnim nastupima pokazujete elokventnost, sigurnost, samopouzdanje, ali i iskrenost.

– Mjesto voditeljice Turističkog ureda Turističke zajednice grada Čakovca za sobom povlači i potrebu stalne komunikacije s medijima. Sigurnost u toj vrsti javnog nastupa daju mi naši rezultati, sve ono što smo dosad učinili za čakovečki turizam, kao i vjera de će ga planovi koje imamo podići na još višu razinu. Ipak, osobno mi je najvažnije da sam ista i svoja u toj komunikaciji i kada se mikrofoni i kamere ugase, posebno u odnosu prema korisnicima naših usluga i građanima koji svakodnevno imaju pregršt pitanja, ali i prijedloga.

Ova funkcija mi je omogućila da pokažem ono što znam i mogu raditi i zahvalna sam čelnim ljudima Grada Čakovca na ukazanoj prilici. Vjerujem da sam ukazano povjerenje i opravdala, a želja da kontinuirano dokazujemo kvalitetu našeg rada je moj motiv koji me vodi naprijed i razlog zbog kojeg sam sigurna da mogu dati veliki doprinos i na županijskoj razini.

Kakvu suradnju očekujete od Mladena Novaka i Željka Pavlica?

– Ono što mi se najviše sviđa u ovoj političkoj platformi je zajedništvo. Mi nudimo timski rad za dobrobit Međimurki i Međimuraca i otvoreni smo za suradnju sa svima koji žele i mogu pomoći. Nudimo konkretne ideje koje će stimulirati rast plaća, podići razinu obrazovanja, povećati udio turizma u našem gospodarstvu i očuvati jedinstvenost Međimurja. Svatko od nas troje već se dokazao rezultatima na području svog djelovanja. Mi možemo, ali i znamo bolje.

Kakva je reakcija stranačkih kolega unutar SDP na vašu kandidaturu?

– Dobivam samo riječi podrške i pohvale, pogotovo od žena i mladih. Iako možda nemam toliko dugi stranački staž kao neki od njih, znaju da živim socijaldemokraciju, znaju da i cijela moja obitelj razmišlja isto. Uostalom tijekom svog radnog vijeka dokazala sam koliko podržavam univerzalne socijalne i kulturne vrijednosti. No, ono što mi govore da najviše cijene – je borba za bolju sredinu u kojoj živim. Upravo me taj motiv tjera svakog jutra da napravim više nego prethodnog dana. Želim bolji i ljepši Čakovec, želim bolje i ljepše Međimurje.

A što kaže obitelj?

– Nažalost, zbog mog posla obitelj je već naučena na moja izbivanja, ali svi mi daju maksimalnu podršku. I moja djeca, Matilda i Matko su sada malo veći i s time samostalniji, ali iskreno ne bih mogla bez podrške svoje majke. Kao i brojne Međimurke i ja redovito koristim usluge baka-servisa.

I na kraju očekivanja od izbora?

– Vjerujem da nakon 21. svibnja zajedno možemo promijeniti Međimurje na bolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije