MDS protiv uvođenja obaveznog vojnog roka

– Međimurski demokratski savez protivi se uvođenju obaveznog vojnog roka jer smatramo da sredstva koja bi se utrošila na obavezno služenje vojnog roka treba preusmjeriti za rješavanje pravih problema mladih ljudi u Republici Hrvatskoj, a to su prije svega kvalitetnije obrazovanje i bolji uvjeti obrazovanja, te otvaranje novih i dobro plaćenih radnih mjesta za mlade ljude, kako oni svoju profesionalnu afirmaciju ne bi tra ili izvan Hrvatske – rekao je na konferenciji za novinare Željko Pavlic, predsjednik MDS.

Po MDS-u uvođenje obaveznog vojnog roka zahtijevalo bi velike financijske troškove, govori se o najmanje 500 milijuna kuna godišnje, za koje smatraju da bi ih najbolje bilo uložiti upravo u obrazovanje, kako bi dosegli obrazovne standarde koji bi nas vodili prema državi koja razvija ekonomiju znanja, a ne na ekonomiji koja počiva na jeftinoj radnoj snazi.

To posebno važi za Međimursku županiju koja je po broju visokoobrazovanih osoba i dalje pri dnu u Republici Hrvatskoj, kao i po prosječnim plaćama. Dijelom toga novca svakako bi se mogao poboljšati i odgojno obrazovni standard u Međimurskoj županiji konačnom izgradnjom i opremanjem novih i postojećih škola, dvorana, studentskih domova, inovativnih centara i centara znanja.

– Također, smatramo da uvođenje obaveznog vojnog roka ne bi pridonijelo povećanju obrambene razine sigurnosti Republike Hrvatske; jer je RH članica NATO saveza od kojeg uvijek možemo tražiti pomoć i zaš titu, jer se RH svojim strategijama opredijelila za profesionalnu vojsku koju i dalje treba jačati i razvijati, naše Oružane snage trenutno broje 14.465 djelatnih vojnih osoba i jer je u Republici Hrvatskoj uspostavljeno dragovoljno služenje vojnog roka od dva mjeseca, na koje je u 2016. godini upućeno 1.000 ročnika, a kapacitet je 2.000 godišnje.

Nadalje, postavlja se pitanje svrsishodnosti uvođenja obaveznog roka od 30 dana ili kako neki navode “malo duljeg kampiranja”? Stručnjaci tvrde da u ovom slučaju nema ni govora o ikakvom ozbiljnom savladavanju osnovnih vojničkih vještina, a kamoli o postizanju vojno-stručne specijalnosti, pa se postavlja pitanje koji su stvarni razlozi uvođenja obaveznog vojnog roka? – poručio je Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije