Stop iseljavanju: Kupiš staru kuću i urediš, dobiješ 20.000 kuna

Općinsko vijeće Općine Kotoriba krajem 2014. godine donijelo je hvalevrijednu odluku o mjerama poticanja za uređenje nekretnina kojom se želi stimularati mještane da kupe i revitaliziraju stare kuće,a sve s ciljem da mladi ostanu živjeti u mjestu.

Na ovaj način Općina Kotoriba vlasnicima nekretnine, koji su tijekom tekuće kalendarske godine kupili ili naslijedili nekretninu na području općine, a planiraju je urediti ili izgraditi novi objekt, dodjeljujei poticaju iznosu od 20 tisuća kuna.

Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici nekretnine uz uvjet da je vlasnik ili supružnikstalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje godinu dana od dana prijave na natječaj te da nema u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt za stanovanje. Za 2015. godinu poticaje je dobilo 7 korisnika za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 140 tisuća kuna.

Općina Kotoriba je krajem prošle godine raspisala novi natječaj koji se odnosi na 2016. godinu. Prijave s traženom dokumentacijom primaju se do 15. siječnja.

Što stoji u ugovoru ako se dobiju poticaji?

Da korisnici poticaja imaju obveze da u roku od 2 godine, nakon odobrenja potpore, prijaviti prebivalište na adresi stambenog objekta za koji je odobren poticaj i moraju zadržati prebivalište neprekinuto sljedećih 10 godina bez promjene.

Isto tako, ukoliko se korisnik poticaja odluči za novogradnju, onda mora u roku od 2 godine nakon odobrenja potpore ishoditi akt o građenju i započeti građenje, a 6 godina nakon odobrenja potpore završiti građevinu te zajedno s članovima uže obitelji prijaviti prebivalište na adresi stambenog objekta za koji je odobren poticaj i mora zadržati prebivalište neprekinuto sljedećih 10 godina bez promjene.

Kao jamstvo za ispunjenje uvjeta iz natječaja, korisnik poticaja prije zaključenja ugovora o dodjeli poticaja je Općini dao bjanko zadužnicu najmanje u vrijednosti dodijeljenog poticaja ovjerenu kod javnog bilježnika. Još stoji da u slučaju da korisnik poticaja ne ispuni neki uvjet iz natječaja, dužan je Općini vratiti dobivena sredstva uvećano za zatezne kamate najkasnije 60 dana nakon što nastane neispunjenje nekog od uvjeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije