SDP Međimurja predavanjem obilježava Dan ljudskih prava

Savjet za ljudska prava i civilno društvo SDP-a Međimurske županije, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava organizira u petak, 9. prosinca 2016. u vremenu od 19 do 20 sati u dvorani Zrinski – Scheirova zgrada, organizira predavanje na temu Ljudska prava – upoznavanje s osnovnim ljudskim pravima uz osvrt na aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

Predavanje će održati dr.sc. Goran Lapat, profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (VUŠ Čakovec).

‘Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca. Na taj dan 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda, donijela je i proglasila ”Opću deklaraciju o pravima čovjeka” kojom je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, bez razlika.

Njezin 1. članak započinje sa: ”Sva se ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.”

Na razini Europske unije ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava su vrijednosti koje su temelj ugovora Europske unije, a sve institucije Europske unije imaju svoju ulogu u zaštiti ljudskih prava.

U Republici Hrvatskoj ljudska prava svakog pojedinca propisana su Ustavom i zakonima. Ustav Republike Hrvatske zaštitu ljudskih prava određuje kao najvišu vrednotu ustavnog poretka Republike Hrvatske. Njime se jamči zaštita ljudskih prava i temeljne slobode, te velik broj pojedinačnih prava. Problemi ipak postoje.

O tome da sustav zaštite temeljnih ljudskih prava ne funkcionira na razini međunarodnih standarda može se, iz godine u godinu, pročitati u izvješćima pučke pravobraniteljice, nevladinih organizacija, ali i američkog State Departmenta. U njima se izvještava o problemima socijalne diskriminacije, nasilju prema nacionalnim manjinama i obiteljskom nasilju, problemima u radnom odnosu, dugotrajnosti sudskih postupaka, antisemitizmu, slučajevima nasilja prema LGBT osobama, mobingu i
slično.

Pozivamo vas da prisustvujete uvodnom predavanju o najavljenoj temu o ljudskim pravima, te svojim aktivnim sudjelovanjem i prijedlozima dajete smjernice za kreiranje politike zaštite ljudskih prava SDP-a kroz rad Savjeta za ljudska prava i civilno društvo SDP-a Međimurske županije’, poručuju organizatori.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije