Živi zid: Biodinamičku poljoprivredu uvrstiti u proračun

Saborski zastupnik Živoga zida dr. Branimir Bunjac prilikom rasprave o poreznoj reformi predložio je smanjenje PDV-a na 13% na prehrambene proizvode ekološke i biodinamičke poljoprivrede.

– Ove godine u proračunu su sredstva za ekološku poljoprivredu praktički ukinuta, a biodinamička poljoprivreda se niti ne spominje, iako je priznata u cijeloj Europi. To je šteta jer se radi o vrhunskim proizvodima koji imaju veliki izvozni potencijal, a blagotvorno utječu na okoliš i zdravlje ljudi. Umjesto da proizvodimo zdravu domaću hranu, mi uvozimo strano smeće koje truje ljude – naglasio je Bunjac.

– Problem je tim izraženiji jer se osnivač biodinamičke poljoprivrede i Waldorfske pedagogije Rudolf Steiner rodio u Hrvatskoj, u Međimurju, a mi čak niti ne znamo o čemu je riječ. U svijetu danas postoji preko tisuću Waldorfskih škola, biodinamički poljoprivrednici su nositelji najviših certifikata kvalitete, pa bi konačno bilo vrijeme da vlada poduzme neke korake u promociji navedenih vrijednosti – smatra zastupnik iz Živog zida.

Živi zid podnio je danas amandman o smanjenju PDV-a, a glasanje slijedi vjerojatno u petak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije