Na birališta u Međimurju do 11,30 sati izašlo 17,29 posto birača

Novi saziv hrvatskog parlamenta bira se nakon što se prethodni ljetos sam raspustio, nakon političke krize u kojoj je parlamentarna većina, po prvi put u modernoj Hrvatskoj srušila vlastitu Vladu na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem

U Hrvatskoj su se u 7 sati otvorila birališta na kojima će 3,74 milijuna birača po drugi put u samo deset mjeseci odlučivati o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome tko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu, u inozemstvu će se glasovati drugi dan.

>>> Detaljni prikaz – III. Izborna jedinica – odaziv u 11,30 sati

Otvareno je oko 6500 redovitih biračkih mjesta, posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači je 105, a onih za birače na službi u Oružanim snagama, zatvorenike, pomorce i birače u ustanovama socijalne skrbi 152.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se oko 2500 kandidata, prosječno starih 47,5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudi 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici. Prijevremene izbore nadzirat će oko 12 tisuća promatrača, najviše HDZ-ovih, gotovo osam tisuća. Na provedbi izbora bit će angažirano gotovo 80 tisuća ljudi.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na glasanje je pozvala sve birače jer su izbori, rekla je, dan kada oni odlučuju. Predsjednica je, nakon glasanja na biračkom mjestu u zagrebačkoj Bauerovoj ulici, poručila da je bitno glasati jer su slijedeći mjeseci i godine presudni za budućnost Hrvatske.

“Očekujem veću izlaznost i pozivam građane da izađu na izbore jer je danas dan kad vi odlučujete. (…) Danas moramo biti ozbiljni i ne možemo se poslije buniti ako ishod ne bude onakav kakav bismo željeli”, rekla je u izjavi novinarima nakon glasanja na koje je došla zajedno sa suprugom Jakovom.

Izađite, dajte svoj glas, rekla je te izrazila uvjerenje da će proces koji će uslijediti nakon izbora “iznjedriti vladu koja će doista brinuti o budućnosti Hrvatske”.

“Mislim da Hrvatska nema vremena za gubljenje i voljela bih da nakon današnjih izbora što prije složimo vladu”, dodala je.

DIP je objavio kako je do 11,30 sati na izbore izašlo 18,86 posto birača.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA – Odaziv u 11,30 sati

REPUBLIKA HRVATSKA – Odaziv u 11,30 sati

USPOREDBA S IZBORIMA IZ 2015. GODINE – Odaziv u 11,30 sati

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije