Izbori 2016. – Predstavljanje kandidata Stjepana Kovača

Ususret parlamentarnim izborima 11.9.2016. godine postavili smo pitanja kandidatima s kandidacijskih lista kako bi se čim bolje mogli predstaviti javnosti i građanima.

Kandidat koji će dati odgovore je Stjepan Kovač (SDP) gradonačelnik Čakovca. Odgovorio je na aktualna pitanja najnižih plaća na međimurskoj burzi, kako planira obrazovane mlade kadrove vratiti u Međimurje, kako će predstavljati naš kraj u Saboru te postoji li idejni plan za preslikavanje pozitivnih rezultata iz njegovog upravljanja Gradom Čakovcem na ostatak Hrvatske.

Plaće međimurskih radnika za 20 posto su manje od hrvatskog prosjeka. Kako ćete riješiti taj problem ako uđete u Sabor s liste broj 15 Narodne koalicije III. Izborne jedinice?

Problem niskih plaća je kompleksan, no rješiv. Kao prvo, treba promijeniti stope poreza na dohodak, kako bi više zarađenog ostajalo radnicima. Drugo, jedinicama lokalne samouprave treba dati zakonsku mogućnost da mogu same određivati stope poreza na dohodak, te time direktno utjecati na konkurentnost gospodarstva. Treće, treba omogućiti poticajne mehanizme kojima će jedinice lokalne samouprave moći privlačiti ulaganja u sektore koji donose višu dodanu vrijednost. I na kraju, treba onima koji žele, omogućiti potpuno državno financiranje cjeloživotnog obrazovanja, stjecanje novih znanja i vještina koje omogućuju bolja radna mjesta.

Kako planirate mlade, obrazovane kadrove vratiti nakon fakulteta u svoje rodno Međimurje i koji će biti način da ih se zadrži u ovoj regiji?

Razraditi modele stipendiranja studenata koji će voditi računa o sadašnjim i budućim potrebama gospodarstva, tješnije surađivati s gospodarstvenicima oko planiranja obrazovnog sustava, omogućiti veće porezne olakšice i direktne poticaje za zapošljavanje mladih i visokoobrazovanih. Državno poticati programe stanogradnje i dugoročnog najma stanova i kuća za mlade obitelji. Više novca iz Državnog proračuna usmjeriti za pomoć start-upove, ali na način da se više vodi računa o lokalnim i regionalnim razvojnim strategijama, odnosno o tome koje gospodarske grane za pojedine sredine predstavljaju prioritet.

Ako pobijedite na izborima, kako ćete se sve zalagati za Međimurje i postoji li idejni plan za preslikavanje pozitivnih rezultata iz Vašeg upravljanja Gradom Čakovcem na ostatak Hrvatske?

Kao prvo, namjeravam se izboriti za državno financiranje i sufinanciranje brojnih projekata i programa koji zbog nepostojanja podrške i nerazumijevanja dosad nisu realizirani. Naime, Čakovec, Međimurje i sjeverozapadna Hrvatska trebaju u Saboru jakog nacionalnog političara koji ima iskustva u upravljanju, zna što ovom dijelu Hrvatske treba, koje su naše realne potrebe te što je ostvarivo. Namjeravam posebno voditi računa o našim interesima i potrebama, a rasprave o tome gdje je tko bio u kojem ratu, zamijeniti konkretnim aktivnostima neposrednom vezanim uz budućnost mladih, našeg kraja i zemlje.

Što se tiče prenošenja pozitivnih rezultata na druge, svi koji žele mogu doći kod nas pogledati kako se radi, a ja ću kao saborski zastupnik stvari koje radimo u Čakovcu i koje su dobre, nastojati preslikati na državnu razinu.

Što bi za građane Čakovca značio Vaš ulazak u Sabor i zašto bi Međimurci baš Vama morali dati svoj glas?

Tek kad sam postao gradonačelnik, vidio sam koliko je važno imati potporu iz Zagreba. Ne mislim tu na podudarnost političkih opcija na vlasti na lokalnoj i državnoj razini, mada je i ona važna, već na činjenicu da Čakovec i Međimurje moraju imati nekog u Zagrebu tko će promovirati i štititi naše interese. Naše potrebe i želje često se razlikuju od drugih dijelova Hrvatske, no one se u pravilu stavljaju po strani, jer su drugi kao veći i važniji. To treba promijeniti, Čakovčani i Međimurci trebaju jakog političara u Zagrebu koji će se izboriti za naše potrebe. Siguran sam da ću lakše doći do potpore i novca za naše projekte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije