U Čakovcu nastavljena ljetna kampanja Mladih HNS-a

Mladi HNS-a u Čakovcu predstavili model stjecanja mirovinskog staža za redovite studente i mjere za rješavanje problematike demografskog starenja stanovništva

Posjetom Čakovcu, Mladi HNS-a nastavili su tradicionalnu ljetnu kampanju, koja se ove godine vodi pod motom “Pazi da se ne opečeš”. Simboličan naziv ne odražava opasnost od visokih ljetnih temperatura i sunca, već želi podsjetiti na onu staru narodnu, da “vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada” i ukazati na važnost dobro promišljenog izbora koji nam se nudi za manje od mjesec dana na glasačkom listiću.

Teme koje Mladi HNS-a ovom ljetnom kampanjom ističu su:

Demografsko starenje stanovništva mogli bi smatrati kugom modernog doba, a upravo se u rješavanju tog problema nazire svjetlija budućnost Hrvatske, ističu mladi HNS-ovci. Tijekom kampanje predložili su mjere za rješavanje ovog problema, počevši od mjera stambenog zbrinjavanja za mlade, osiguravanja državnih jamstava u realizaciji stambenih kredita osobama mlađim od 35 godina koje ne posjeduju stambenu nekretninu do osiguravanja snižene kamatne stope, posebice onima koji žive u depopulacijskim i ruralnim područjima i druge mjere. Posebice se ističe mjera osiguravanja jednokratne pomoći za nabavu opreme novorođenog djeteta u iznosu od 3500 kuna.

U fokusu druge teme o kojoj se govorilo našli su se redovni studenti. Mladi HNS-a predstavili su prijedlog modela stjecanja radnog staža redovnih studenata koji su zaposleni preko posrednika (op.a. studentskih servisa). Naime, u modelu koji se sada primjenjuje na neto satnicu studenata obračunavaju se posrednička naknada te doprinos za mirovinsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima i doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu. Model koji predlažu Mladi HNS-ovci predviđa smanjenje posredničke naknade te se uvode izdvajanja za I. i II. stup mirovinskog osiguranja, na način da se za dvije godine rada preko student servisa stekne jedna godina radnog staža.

U Čakovcu su bili prisutni Matija Zamljačanec s članovima nacionalnog Predsjedništva Mladih te Nino Hren, predsjednik Mladih HNS-a Međimurske županije te ujedno i nacionalni podpredsjednik za PR i marketing. Mlade je dočekao međimurski župan, Matija Posavec, predsjednik HNS-a Međimurske županije te članovi Mladih Međimurske županije.

Mladi HNS-a su uz Čakovec, ovog vikenda posjetili i Krapinu, Koprivnicu te Varaždin što su lokacije drugog dijela ljetne kampanje po sjeverozapadu Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije