Reformisti u Čakovcu: Decentralizacijom države više novaca lokalnim sredinama

Predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić, koji je nositelj stranačke liste u trećoj izbornoj jedinici u koju se ubraja i Međimurska županija, te aktualna zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, kao treća i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, deveti na listi, predstavili su u Čakovcu program za nadolazeće parlamentarne izbore.

Tom prigodom Čačić je istaknuo kako su iz Međimurja krenuli u predstavljanje svojeg programa jer je sjever Hrvatske njihova baza i uporište. Rekao je da se zalažu za projekt povezivanja brzom prugom Zagreba i Čakovca. Time bi se tom dionicom putovalo 55 minuta, čime ovaj dio Hrvatske, odnosno Međimurje i Varaždinska županija više ne bi bili slijepo crijevo. Zalažu se i za decentralizaciju i ostanak više novca u proračunima lokalnih sredina.

Kada je o demografskoj slici Hrvatske riječ, pitanje broja novorođene djece ne rješava se s 1000 eura po djetetu već izgradnjom vrtića i subvencioniranjem boravka djece u predškolskim ustanovama, kazao je Čačić. Zalažu se i za besplatne udžbenike i besplatni prijevoz u osnovnoj i srednjoj školi, ali i obveznu srednju školu kao i za vaučere za studente. Isto tako inzistiraju i na definiranju minimalne plaće barem na razini od 3500 kuna, a smatraju da se zakonski treba limitirati rad na određeno vrijeme, te podupiru formiranje garancijskog fonda.

Sandra Herman koja je treća na listi osvrnula se na određene skupine u društvu čiji status nije zakonski riješen, od njegovatelja do udomitelja. Ponovila je da se zalažu za besplatni prijevoz srednjoškolaca, a ne da se svako polugodište ta neizvjesnost ponavlja.

Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević je rekao da je poreznom mini reformom lokalnoj samoupravi oduzeto 1,8 milijardi kuna. Ono što je nužno je decentralizacija sredstava čime bi više novaca ostalo lokalnim jedinicama samouprave. O tome svi samo govore, a od silnih najava nije napravljeno ništa, zaključio je Vičević.

Inače, Reformisti idu na izbore u koaliciji sa Strankom rada i solidarnosti Bandić Milan 365, Novim valom – Strankom razvoja, Blokom umirovljenici zajedno i HSS Stjepan Radić i to pod sloganom ‘Koalicija za premijera’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije