Međimurski SDP snažno se protivi mogućoj prodaji Međimurje-plina

U petak, 15. srpnja Županijski odbor međimurskog SDP-a na svojoj je sjednici zauzeo jednoglasni stav da se protivi bilo kakvoj mogućnosti prodaje Međimurje-plina d.o.o Čakovec. Njovo priopćenje pročitajte u nastavku.

‘Razumljivo je da se u tranzicijskom razdoblju, uoči liberalizacije plinskog tržišta, javljaju ugledne tvrtke, ali i one koje se takvima ne mogu nazvati, zainteresirane za kupnju Međimurje plina. To je i razlog više da učinimo dodatni napor kako bi Međimurje plin, kao tvrtka od iznimnog strateškog značaja, ostao u vlasništvu međimurskih jedinica lokalne samouprave, jer temeljni razlog za iskazivanje ovakvog interesa je uspješno poslovanje Međimurje-plina, odnosno dobit koju ostvaruje.

Tako je za 2015. godinu, dobit tvrtke iznosila rekordnih 10,7 milijuna kuna, od čega je ukupno 5 milijuna kuna, sukladno udjelima u vlasništvu, isplaćeno međimurskim općinama i gradovima. Ovakav rezultat postignut je uz najpovoljnije cijene plina za gospodarstvo i kućanstva, zahvaljujući racionalnom i dobro organiziranom poslovanju.

Prodaja Međimurje plina jednokratno bi pokrpala određene proračunske rupe ili omogućila realizaciju pojedinih projekata, ali dugoročno bi imala negativne učinke. Realno je očekivati da bi novi vlasnik, zbog zaštite vlastitih interesa, podigao cijene plina na svim razinama i smanjio ulaganja u razvoj i održavanje plinske mreže. Jedinice lokalne samouprave ostale bi bez stabilnog godišnjeg prihoda, ali i udjela u vlasništvu koji im je često omogućavao bolji status pri određenim kreditnim aranžmanima.

Ne smije se zanemariti ni pozitivan doprinos Međimurje plina u podršci i poticanju brojnih kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih društvenih aktivnosti u našem kraju. Naposljetku, promjena vlasništva Međimurje plin bi pretvorila tek u lokalnu ekspozituru novog vlasnika, što bi se neminovno odrazilo na broj i strukturu zaposlenih.

Zbog svega toga se ŽO SDP-a Međimurja snažno protivi eventualnoj prodaji Međimurje plin i smatra da tvrtka mora ostati vlasništvo međimurskih općina i gradova, a time posredno i svih Međimurki i Međimuraca. Pobornici smo razvojne strategije u kojoj se planira širenje tvrtke, kupovinom drugih srodnih poduzeća, te njeno jačanje na energetskom tržištu, odnosno prerastanje u snažnog regionalnog, pa i nacionalnog igrača.

Očekujemo od Uprave tvrtke, Nadzornog odbora i Skupštine Međimurje plina da u svim svojim aktivnostima pokažu odgovornost prema lokalnoj zajednici koju zastupaju i donose odluke u najboljem interesu tvrtke.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije