Gradonačelnik kažnjen zbog zapošljavanja sina

Gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka (HDZ) Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s 5000 kuna. Donošenjem plana prijma na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u upravna tijela Grada za 2015., u kojem je za osposobljavanje referenta za informiranje propisano da mora biti medijski tehničar, za razliku od prethodne godine u kojoj se nije tražio određeni smjer, Sprak je, smatra Povjerenstvo, povrijedio zakon.

Sporno je to što je na stručno osposobljavanje primljen njegov sin koji je po zanimanju – medijski tehničar. Srpak nije nijekao da je sa sinom u ožujku 2015. potpisao ugovor na godinu dana, no branio se da je postupak prijma bio javan i transparentan.

Natječaj je bio objavljen na internetskim stranicama i oglasnoj ploči HZZ-a, pa su se svi zainteresirani mogli javiti, a u Graditeljskoj školi Čakovec već se, dodao je, godinama provodi obrazovanje za medijske tehničare. Za radno mjesto referenta za informiranje Grad je tražio osobu koja ima ‘izražene informatičke vještine i znanja’ za rad na sustavu za arhivirane te koja bi radila s medijima i objavljivala dokumente na gradskoj stranici.

Zaključeno je da bi za te poslove idealan bio upravo medijski tehničar, a kako je gradonačelnikov sin jedini zadovoljio taj kriterij, s njim je i sklopljen ugovor. Povjerenstvo je ocijenilo da je uvođenjem kriterija određene stručne spreme gradonačelnik suzio mogućnost prijava i time olakšao odabir svog sina kao jedinog kandidata.

Inače, gradonačelnikov sin u siječnju je prekinuo ugovor, dva mjeseca prije isteka roka, uz obrazloženje da ide tražiti posao s punim radnim vremenom.

– Već sam kad je pokrenuti postupak sve o tome rekao. Grad Mursko Središće već dugi niz godina provodi program mjera HZZ-a. Tako je u osam godina koiko sam ja ovdje, kroz program stručnog zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa prošlo 30 mladih osoba.

Znači nisam zaposlio sina (zaposleni je i trenutno radi u Zagrebu) već je on kao i ostalih 29 koristio spomenutu mjeru HZZ-a i to kao dvadeset i šesti po redu i po sasvim istoj proceduri kao i ostalih 29 osoba – komentirao je odluku Povjerenstva gradonačelnik Dražen Srpak.

>>> Gradonačelnik Srpak prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije