MDS zadovoljan padom Vlade

Čelnici Međimurskog demokratskog saveza održali su danas konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje stavove o aktualnim političkim zbivanjima u Republici Hrvatskoj, a pogotovo o onima koji imaju direktne veze sa Međimurskom županijom.

Stavove MDS-a obrazložio je Željko Pavlic, predsjednik MDS-a:-Međimurski demokratski savez izražava zadovoljstvo što je u Hrvatskom saboru iskazano nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske, čime je ova Vlada stekla status tehničke Vlade i izgubila mogućnost donošenja odluka dugoročnog karaktera.

Za Međimursku županiju je to bitno, jer se time prekidaju neke inicijative kao što su ukidanje regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec i ukidanje Policijske uprave Međimurske, a čijim bi se provođenjem ugrozio status Međimurske županije kao ravnopravnog regionalnog subjekta u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Pavlic i kronološki iznio podsjetnik događanja.

MDS je na svojoj konferenciji za medije održanoj 9. lipnja i zatražio da se Hrvatski sabor što prije raspusti i raspišu novi izbori. Tada smo istaknuli, a što se poslije i dodatno potvrdilo, da je aktualna vladajuća garnitura, stalnim međusobnim optuživanjima i pozivanjima na smjene (koje su se i ostvarile) pokazala i pokazuje svu svoju neodgovornost u vođenju države.

Obećane reforme nisu se počele provoditi, a one započete su blokirane kao npr. reforma obrazovanja. Također je tada iznijet i stav da su interesi Međimurske županije direktno ugroženi djelovanjem Vlade RH, odnosno pojedinih ministarstava i nekim inicijativama koje su iz njih pokrenute, nabrojit ćemo ih: 2.4.2016. – predložena je nova Mreža hitne medicine kojom je bilo predloženo smanjenje broja timova hitne medicine u Čakovcu sa 10 na 5. 14.4.2016. – ministar MUP-a Orepić (MOST) predlaže novu Mrežu policijskih uprava, pet policijskih uprava, bez Policijske uprave Međimurske. 2.5.2016. – ministar zdravlja Nakić (HDZ) predlaže novu Mrežu regionalnih bolnica u Hrvatskoj, dvije u Zagrebu, po jedna u Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Splitu i Zadru, dvije subregionalne bolnice bile bi u Puli i Dubrovniku.

Županijska bolnica u Čakovcu izgubila bi status regionalne bolnice i postala opća, lokalna bolnica. – Srećom – kazao je Pavlic i dodao: – U međuvremenu su se pojačale tenzije i sukobi između vladajućih koalicijskih partnera, što je kulminiralo zahtjevom za Pokretanje pitanja povjerenja Predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću od strane 42 zastupnika Domoljubne koalicije, koalicije koja ga je i izabrala.

Zahtjev je 8. lipnja uvršten u Dnevni red Hrvatskog sabora, a izglasan je 16. lipnja, čime je ova Vlada dobila status tehničke. Kriza je dosegla vrhunac 20. lipnja kada je Hrvatski sabor donio Odluku o svom raspuštanju, a koje će važiti od 15. srpnja – riječi su Željka Pavlica koji je još dodao kako se MDS se nada da se u buduće više neće donositi takve odluke i pokretati inicijative koje bi ugrožavale ravnopravnost Međimurske županije u odnosu na druge županije, a da bi se izbjegla mogućnost nametanja volje centralne vlasti onoj regionalnoj i lokalnoj Hrvatsku treba korjenito decentralizirati i regionalizirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije