Zvonimir Siladi: ‘Štete od mraza iznose 120 milijuna kuna’

Županijski vijećnik HSS-a Zvonimir Siladi u aktualnom satu Skupštine Međimurske županije osvrnuo se na katastrofalne posljedice koje je poljoprivredi, voćarima i vinogradarima donio iznenadni mraz.

S obzirom da resorno ministarstvo, na čelu s ministrom poljoprivrede, se nije u stanju očitovati na cjelokupnu situaciju te pripremiti nekakav odgovor ili rješenje ljudima kojima je trenutno egzistencija dovedena u pitanje, molim Vas župane da svojim utjecajem, lobiranjem pomognete međimurskim voćarima i vinogradarima, svim poljoprivrednicima te pokrenete inicijativu iznalaska barem privremenog rješenja ove krize.

Očito su državi važnije teme MOL-a, Bleiburga, Jasenovca, a ne problemi naših ljudi od kojih ti isti žive. Štete preko 120 milijuna kuna samo na području naše županije, a velike su i u našim susjednim zemljama, traže brzu reakciju.” – istaknuo je Siladi napomenuvši da je svjestan toga da županija, kao i općine i gradovi nemaju sredstava za namirenje štete.

– Moja reakcija, kao i svih mojih službi je bila izrazito brza te je u roku od dan dva proglašena elementarna nepogoda čime se pokrenuo postupak evidentiranja šteta u voćnjacima i vinogradima. Obvezu rješavanja ovog problema ima prvenstveno država, Vlada RH, koja danas, jer je Hrvatska članica EU, ima na raspolaganju fondove EU iz kojih se isplaćuju štete od elementarnih nepogoda.

Ali puno je i drugih problema koji proizlaze iz ove situacije poput cijene voća sutra, kao i čije ćemo voće jesti, poput činjenice da ove godine neće biti niti sezonskih zapošljavanja u berbi, oštećene su i kulture krumpira… morati će se reagirati efikasnije i brže, a koristim priliku te Vas molim da i Vi o svemu obavijestiti sve naše europarlamentarce koji svojim utjecajem mogu pomoći hrvatskom seljaku.” – odgovorio je župan Matija Posavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije