MDS traži skupštinsku raspravu o statusu Županijske bolnice Čakovec

Međimurski demokratski savez, Klub vijećnika MDS-a u Skupštini MŽ, vijećnici MDS-a Željko Pavlic i Zlatko Bacinger su Mladenu Novaku, predsjedniku Skupštine Međimurske županije, pozivajući se na statutarne odluke Međimurske županije, uputili prijedlog uvrštenje točke: Očuvanje regionalnog statusa Županijske bolnice u Čakovcu u prijedlogu nove reorganizacije bolničkog sustava u Republici Hrvatskoj u dnevni red 19. sjednice Skupštine Međimurske županije koja će se održati 19. svibnja 2016. g.

U obrazloženju uvrštenja oni ističu: 2. svibnja 2016. godine, ministar zdravlja Dario Nakić predstavio je javnosti plan racionalizacije i reorganizacije bolničkog sustava. Najavio je, između ostalog, i novu strukturu bolničkog sustava, koja predviđa jednu bolničku ustanovu nacionalne razine, osam regionalnih bolnica; U Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Zadru, Splitu i dvije u Zagrebu, dvije subregionalne bolnice u Puli i Dubrovniku i ostale, lokalne bolnice.

Iz ovog prijedloga vidljivo je da bi Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji regionalni status i dobila status lokalne bolnice. Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti državni znanstveni zavod, kliniku kao samostalnu ustanovu, kliničku bolnicu i klinički bolnički centar može osnovati Republika Hrvatska, jedinica područne (regionalne) samouprave može osnovati opću (županijsku) bolnicu, te specijalnu bolnicu, Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo.

Vidljivo je da sada postoje dvije razine zdravstvenih ustanova, one kojima je osnivač ili država ili jedinica područne (regionalne) samouprave. Županijska, opća, bolnica u Čakovcu je u drugoj razini, odmah iza državne. Novim prijedlogom stvaraju se, zapravo, četiri razine – kategorije bolničkih ustanova; državne, regionalne, subregionalne i lokalne, opće bolnice. Prema tome bi Županijska bolnica u Čakovcu dobila status opće-lokalne bolnice tj. sada bi bila smještena u četvrtu razinu i razumljivo da bi u toj gradaciji imala najmanje ovlasti.

MDS se protivi ovom prijedlogu ministra Nakića, jer bi njime Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji – regionalni status, čime bi se dovelo u pitanje opseg i razina usluga međimurskim pacijentima u njihovoj bolnici. MDS ističe da su stanovnici Međimurja velikim ulaganjima, preko doprinosa, samodoprinosa, donacija, osigurali da Županijska bolnica ima dosegnutu visoku razinu brojnih zdravstvenih djelatnosti i nitko nema pravo da im se one uskrate tj. da po medicinske usluge moraju ići van Međimurja.

MDS se zalaže da, dok postoji ovakav regionalni – županijski ustroj, sve županije – regije budu izjednačene u obavezama i pravima, a ne da stanovnici nekih županija budu oštećeni, uskraćeni u nekom pravima, iako jednako uplaćuju u proračune nadležnih ministarstava. Za MDS je ovakav nepravedan i neravnopravan odnos prema Međimurju diskriminiurajući i ponižavajući i pozivamo ministra da se drži Ustava i Zakona koji garantiraju pravo na jednakost svih i pravo na regionalnu samoupravu koje se ostvaruje kroz županije.

Vijećnici MDS ističu uvjerenje kako će njihov prijedlog biti uvršten u dnevni red Skupštine te očekuju sveobuhvatnu i konstruktivnu raspravu, a oni predlažu i zaključak: Skupština Međimurske županije ne podržava promjene ustroja bolničkog sustava u kojem bi Županijska bolnica Čakovec izgubila sadašnji regionalni status i traži da se u budućoj reorganizaciji bolničkog sustava očuva status Županijske bolnice Čakovec kao regionalne bolnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije