FOTO: U subotu SDP-ovci u službi zdravlja

Povoljni vremenski uvjeti privukli su u subotu prije podne na središnji gradski trg u Čakovcu mnoštvo koje je željelo pomoći akciju Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske i Savjeta za zdravstvo SDP Međimurja. Isto tako privukao ih je poziv da provjere svoje zdravlje mjerenjem krvnog tlaka i glukoze u krvi.

– Danas smo proveli humanitarnu akciju pod nazivom ‘Omiljeni cvijet Ane Rukavine’. Cilj akcije je bio prigodnom prodajom tulipana, omiljenog cvijeta Ane Rukavine, prikupiti financijska sredstva za pomoć radu Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade ‘Ana Rukavina’ – rekla je Nadica Jelaš, predsjednica Foruma. Dodala je kako je od početka rada Registra 2007. godine, broj upisanih dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povećan je sa skromnih 150 na 50.832 potencijalna darivatelja, od čega su 47.424 darovana uzorka tipizirana.

U svijetu postoji velik broj bolesnika čiji život ovisi o transplantaciji krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu pronaći podudarnog darivatelja. Zahvaljujući Registru, do danas je u Hrvatskoj provedeno 59 transplantacija matičnih stanica, odnosno, pružena je nada za spas 59 života!

– Naš Socijaldemokratski forum žena SDP-a dao je u proteklih devet godina velik doprinos razvoju Registra. S istim žarom smo organizirali i ovogodišnju akciju i raduje me sve veća osviještenost Međimuraca kada je ova akcija u pitanju. Usporedno su akcije, u vremenu od 9 do 12 sati, provedene u Prelogu, Murskom Središću i Nedelišću. Kupnjom tulipana prikupljeno je 8.540 kuna koje će biti pomoć daljnjem funkcioniranju Registra čime se oboljelima od leukemije povećavaju šanse za ozdravljenje.

Andreja Marić, dr. med. predsjednica Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurske županije je rekla kako su akciju organizirali u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, a da su uz mjerenje glukoze u krvi i krvnog tlaka važni su bili savjeti i razgovori njihovim medicinskim osobljem. – Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je šećerna bolest.

Prevencija je prvi i najvažniji korak u očuvanju zdravlja. Spriječavanje, rano otkrivanje i ispravno liječenje šećerne bolesti smanjuju rizik od komplikacija šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, srčano žilnih i drugih bolesti – istaknula je gospođa Marić i dodala kako se akcijom željelo upozoriti da je zdravlje najvrednija stvar koju čovjek posjeduje, a o njemu zbog brzog tempa i načina života premalo vodimo računa.

Redovitom kontrolom i odgovornim ponašanjem prema sebi i svojem zdravlju pridonosimo kvaliteti života pojedinca, njegove obitelji, ali i društva u cjelini.

>>> FOTOGALERIJA: Humanitarna akcija ‘Omiljeni cvijet Ane Rukavine’

>>> FOTOGALERIJA: Savjet za zdravstvo SDP-a – mjerenje šećera i tlaka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije