Franjo Cimerman st.: ‘Županova lokomotiva i međimurski hamoti’

U našu redakciju javio se Franjo Cimerman st., obrtnik iz Čakovcu. Njegov komentar na objavljeni članak ‘Župan iznio brojke: Međimurje je s razlogom lokomotiva Hrvatske‘ prenosimo u cijelosti.

‘Hibridna politička strategija utvrdila je folklor u kojem se čelnici lokalne uprave i samouprave, svi redom, često bez elementarne lucidnosti, hvale “svojim iznimnim gospodarskim dostignućima i uspjesima”, kako bi kroz svoju mandatnu partituru prikazali – svoju čudotvornu sposobnost i uspješnost – iako, istovremeno, zbroj svih lokalnih i područnih “velebnih gospodarskih uspjeha”, na državnoj razini rezultira – velebnom gospodarskom katastrofom!

Međimurski župan, gosp. Posavec, nadjačao je sve druge područne čelnike – decibelima i poetikom svoje samohvale, prikazujući Međimursku županiju, ni manje ni više nego – “Lokomotivom Hrvatske”. Međimursko obrtništvo sustavno propada i u tome je Međimurska županija, govore podaci Državnog zavoda za statistiku, daleko najgora županija (dvostruko gora) od svih županija u civiliziranoj Europi (druga najgora županija po sudbini obrtništva je Krapinsko – zagorska, čiji se župan ovih dana u medijima hvali kako su najuspješniji u tom dijelu Hrvatske – upravo u razvoju obrtništva i obrtničkog zapošljavanja!)!

Obrti u Međimurju, unatrag osam godina – nestaju kao štetočine, kao da se suzbijaju, umiru bez dostojanstva, poniženi i pokradeni …! Treba znati i shvatiti, (što nije lako) – da je u istom razdoblju u kojem je kod nas broj obrtnika prepolovljen, u nekim hrvatskim županijama taj broj – povećan! Broj trgovačkih društava kotira u granicama sličnim ostalim županijama, s ogromnim brojem teturajućih početnika koji su iz očaja prihvatili primamljivu slamku poticaja za samozapošljavanje, ne shvaćajući da pri tome gube višegodišnje pravo na dotadašnju naknadu i da će dobiveni novac vratiti u par mjeseci – kroz obveze.

O tome u kakvom je stanju međimurski agrar – pitajte poljoprivrednike! Ili, – bolje ne! Pet međimurskih tvrtki, koje se svaki drugi dan vrte u centralnim medijima kao paradigma kotača naše lokomotive koja vuče Hrvatsku, (njima svaka čast) nominalno su – topli promili našeg gospodarskog crnila.

Statistički podaci kojima se gosp. Župan služi u prezentaciji “Međimurja kao lokomotive Hrvatske”, dolaze iz županijske agencije, jedne od pet poduzeća u vlasništvu Županije, od kojih nijedno ne bi opstalo da im nije izdašne pomoći njihovih vlasnika. Gotovo svi izračuni o stanju “međimurskog gospodarstva” u tom Izvješću (dobit, investicije, plaće, zapošljavanje, izvoz, solventnost …) koji se podastiru javnosti, sastavljeni su selektivnim odabirom subjekata, koji ne uključuju podatke o obrtnicima, njihovim radnicima, OPG-ima, individualnim poljoprivrednicima…

Broj “poduzetnika” tamo postaje – broj “poduzeća”, gdje dominira “javni realni” sektor monopolista (voda, komunal, struja, plin, para …) i gdje su eliminirani subjekti koji bi mogli unakaziti naručeni i priželjkivani statistički aranžman – lijepe naše Lokomotive. Dakle, statistička platforma gosp. Župana je naprosto – neupotrebljiva!

Činjenica, da su u Međimurju najniže plaće u Hrvatskoj, označava se kao svojevrsni politički triumfal, barjak kompozicije – s kojom fučka Domovinom, naš gosp. Strojovođa! Je li to moguće? Da li se mi to hvalimo kako kod gospodarskog rasta, kojim navodno prednjačimo u Hrvatskoj, – istovremeno imamo zadnje, – najniže plaće?! Da li tako prinosimo asketsku žrtvu dragoj nam Metropoli … ili Međimurci hrmbaju iz samosvijesti za zajednicu, komunu (kao u komitetsko vrijeme), a ne za novac, – u navodnom tržišnom gospodarstvu?! Ili nas ponovo netko drži slaboumnima?!

Možda netko u Međimurju ima fikciju o nama kao “lokomotivi Hrvatske” no mi u ovom, najvažnijem segmentu realnog sektora gospodarstvu – još uvijek dobro vidimo, sposobni smo čitati, zbrajati, množiti, osobito – dijeliti i oduzimati … i znamo da nismo putnici u cug-mašini kojoj je strojovođa naš gosp. Župan!

Možda u nekom razmjeru teglimo Hrvatsku, ali ne kao lokomotiva, nego kao tegleća marha, – u hamotima sirotinskog krparenja, koja pod terorom birokratskih cugli, tetura prema rubu pameti! Gosp. Župan je izgleda, ušao u krivi vlak!’

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije