Životni put Darka Horvata, ministra iz Donje Dubrave

Imao je 16 godina kad mu je otac doživio tešku prometnu nesreću. Ta tragedija iz mladosti obilježila ga je za čitav život. U sudaru nekoliko automobila 1986. na lokalnoj cesti u Međimurju, Franjo Horvat, otac Darka Horvata, ministra poduzetništva i obrta, teško je stradao, a oporavak je trajao nekoliko godina.

Zbog jakog naleta auta iz suprotnog smjera Franjo Horvat je izletio kroz prozorsko staklo te zadobio težak potres mozga, pri čemu su mu bili smrskani i gornji ekstremiteti. Otac je ostao trajni invalid, a liječnici u Čakovcu i Ljubljani uspjeli su mu osposobiti smrskanu ruku.

– Bio je to šok za obitelj. Otac se oporavljao sporo i uz puno muke te se na kraju ipak izvukao, ali to je za nas bilo jako ružno razdoblje u životu. Bio je dugo na bolovanju, primanja su mu bila niska, a u tom se periodu za nas posebice brinula majka. Mi, djeca, naučili smo jako dobro što znači boriti se za život i egzistenciju – prisjeća se Darko Horvat najgoreg razdoblja u životu za koje tvrdi da ga je istodobno i napravilo jakim – sa 16 godina naglo je odrastao i tijekom očeve hospitalizacije potpuno se posvetio brizi za četiri godine mlađu sestru Ljubicu te bio, kaže, najveća podrška majci Anđeli.

Slična situacija se u konačnici dogodila i mojoj djeci. U ljeto 2002. vraćali smo se s mora, iz smjera Obrovca preko Velebita za Zagreb, i u jednom trenutku na nas je direktno naletio auto čiji je vozač izgubio kontrolu. Nasreću, djeca su bila vezana u svojim sjedalicama pa se nisu teže ozlijedili.

Supruga je bila vezana, ali i danas ima s vratnom kralježnicom problema zbog jake trzajne ozljede , dok ja nisam bio vezan te je aktivacija zračnog jastuka spriječila da ne izletim iz auta koji je bio potpuno smrskan. Bilo smo skroz natučeni, meni je bila slomljena i šaka, no ostali smo, nasreću, svi živi. Djeci je to i danas velika trauma, a ja, kad god mi dolazi auto u susret po noći i uperi duga svjetla, imam tu nesreću pred očima. Sve nas je Bog sačuvao – kaže ministar za 24sata.

Odluke mora prvo dobro odvagnuti i prespavati

Darko Horvat je rođen 29. rujna 1970. u Čakovcu, horoskopska je Vaga i iskreno će ispričati kako odluke mora prvo dobro odvagnuti i prespavati , ali nakon toga nijedna odluka se do sada nije pokazala lošom. Odrastao je u Donjoj Dubravi, gdje i danas živi na obiteljskom imanju sa suprugom Sanjom i roditeljima.

Rado se sjeća djetinjstva, dolazi iz sretne i funkcionalne obitelji koja je čitav život vrlo naporno radila.

Dijete sam radničke klase, otac je po struci automehaničar, radio je u poduzeću koje se bavilo poljoprivrednim strojevima, a kad bi popodne došao kući nakon završenog posla, ručao bi te se spustio opet u garažu i nastavio dalje raditi. U toj mehaničarskoj radionici proveo je noći i noći ne bi li dodatno zaradio, sagradio kuću i nama djeci nešto omogućio. Mama je radila u tvrtki Agromeđimurje, težačke poslove u rasadniku, zbog čega danas ima velikih problema s kralježnicom. Čim sam počeo raditi, ona je otišla u mirovinu – govori Horvat sjećajući se koliko su teško roditelji odvajali za njegovo školovanje.

– Imali su jednu devizu koje su se držali, nama djeci nikad ništa nije smjelo faliti, ali nikad nije bilo novca za razbacivanje na stvari koje nam nisu bile potrebne – kaže ministar koji i svojoj djeci usađuje iste vrijednosti koje su njemu i njegovi, prvenstveno demokršćanske.

– Znao sam mamu pitati zašto su mi dali ime Darko. To je bila priča u stilu došlo im je prvo dijete kao Božji dar pa hajde neka bude Darko. Bilo mi je čudno s obzirom na to da smo tradicionalna vjernička obitelj da mi nisu dali ime koje bi bilo po katoličkom kalendaru. Išao sam u crkvu od malih nogu, imam sve sakramente, u kući se vjera živjela praktično, i nekad i danas, pa tako i supruga i ja odgajamo i svoju djecu – objašnjava Darko Horvat.

Ima sina i kćer koji se školuju u Zagrebu te na koje je ponosan jer su iznimni učenici, tj. studenti, i potpuno samostalni.

– Sumnjam da će nam se djeca nakon škole vratiti živjeti u Donju Dubravu i baš zato važno je da znaju kako je obitelj svetinja . Svaku nedjelju ručak počinje oko pola jedan i tada smo svi za stolom bez iznimke. Toga se strogo držimo te se nadam da smo Sanja i ja usadili i djeci tu tradicionalnu crtu da se obitelj okuplja u roditeljskoj kući – kaže ministar.

Ministar Horvat dodaje kako i on često kuha ručak nedjeljom, uglavnom roštilj ili peku jer ostalo ne zna. No rado će se pohvaliti svojim lovačkim specijalitetima. Ministar je položio lovački ispit, u svojem kraju odlazi u lov, zagonetno kaže da ima i nešto trofeja, ali i tajni recept za vrhunske salame od divljači.

Jedan od rijetkih koji iza sebe nema skandala

Zanimljivo, jedan je od rijetkih visokopozicioniranih članova HDZ-a, a da iza sebe nema skandala. Karijera mu je išla pravocrtno uzlazno. Diplomirao je na FER-u u Mariboru 1996.

– Studirao sam u Mariboru jer sam si tamo to jedino mogao priuštiti s obzirom na to da mi u Mariboru živi stric pa je to financijski bilo roditeljima lakše podnijeti. Svaki vikend sam se pod uzbunama vlakom vozio kući, kao i oko 800 mojih prijatelja koji su u to vrijeme studirali u Mariboru. Maribor smo odabrali i iz praktičnih razloga jer je vlakom Čakovec puno brže povezan s Mariborom nego sa Zagrebom – kaže Horvat koji je diplomirao među prvima u klasi, uglavnom s četvorkama i peticama.

Dva mjeseca nakon diplome dobio sam posao u HEP-u . Imao sam plan ići u Njemačku kod krizmanog kuma koji se ponudio da mi nađe posao. No u međuvremenu je koprivnička Elektra raspisula natječaj za četiri inženjera pripravnika. Nakon dva tjedna nazvala me je tajnica iz HEP-a i rekla da od ponedjeljka počinjem raditi.

Horvatova karijera je nezaustavljivo rasla. Kao stažist 1996. godine počinje u HEP Distribuciji u Koprivnici, ubrzo postaje voditelj odjela, pa šef službe, a deset godina kasnije imenovan je direktorom Distribucijskog područja Elektre Čakovec. Nižu se funkcije, predsjednik NO HEP-a, pa predsjednik NO Plinacra te pomoćnik ministra gospodarstva u bivšoj HDZ-ovoj vladi.

‘Rekao bih da sam imao sreće u karijeri’

– Rekao bih da sam imao sreće u karijeri. Čovjek koji je tada bio direktor koprivničke Elektre bio je ujedno i vizionar te je želio educirati mlade ljude poput mene. Puno sam proputovao i puno toga vidio, na kraju sam i magistrirao na temu posla koji sam operativno radio u HEP-u – prisjeća se Horvat koji se 1999. i stranački angažirao.

Danas je član HDZ-ova nacionalnog Predsjedništva i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji, a na sadašnje mjesto ministra došao je iz tvrtke EnergyPlus iz Ludbrega, gdje je kao član tamošnje uprave bio odgovoran za proizvodnju i razvoj. Podaci pokazuju da je vrlo uspješno vodio tvrtku , zbog čega se u HDZ-u, između ostalog, i pretpostavlja da će uspješno voditi i vrlo zahtjevno ministarstvo, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije