Međimurski reformisti za decentralizaciju države i promjenu poreznih prihoda

Teritorijalni preustroj Republike Hrvatske, decentralizacija te prijedlog za izmjenu Zakona o financijskom poslovanju udruga, bile su teme o kojima su govorili čelnici međimurskih reformista, Sandra Herman i Ervin Vičević. Nakon formiranja nove hrvatske Vlade te različitih špekulacija od toga trebaju li nove analize, hoće li se ili neće ukinuti općine i hoćemo li se mi kao Međimurje spajati s nekim, kada je o teritorijalnom preustroju Republike Hrvatske, Narodna stranka -reformisti od samog svog osnutka ima jedinstven stav i zalaže se za podjelu Hrvatske na sedam regija, pri čemu Međimursku županiju vidi kao zasebnu cjelinu, istaknula je predsjednica Županijske organizacije stranke Sandra Herman.

Međimurje i Istra moraju radi svojih specifičnosti ostati zasebne regije, nastavlja Herman. Isto tako, ono što nas sve više muči je i guši funkcioniranje jedinica regionalne uprave je centralizacija, što se posebno odnosi na funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, općina i gradova čiji su izvorni proračuni vrlo niski. Ono što se spušta s razine nacionalnog nivoa samo su obveze, a ništa od financijskih sredstava.

Hrvatska je još uvijek jedna od naj centraliziranijih europskih država u kojoj s 90% poreznih prihoda raspolaže Vlada, a samo s 10 posto jedinice regionalne i lokalne samouprave, a od toga 5 posto ide Zagrebu, a 5 posto svima ostalima. Decentralizacija koja će nam omogućiti veći gospodarski rast u svim segmentima je upravo iz tog razloga važna i ono što međimurski reformisti zahtijevaju je da se od poreznih prihoda na lokalnu razinu vraća tri puta više sredstava.


Potrebno je izmijeniti i Zakon o financiranju udruga

Međimurski reformisti predlažu izmjenu Zakona o financiranju udruga tako da se Udruge prema proračunu rangiraju, a ne da se sve stavljaju u isti koš, i one koje imaju godišnji prihod od svega nekoliko tisuća kuna kao i one koji imaju primjerice prihod milijun kuna. Složeni način provođenja postojećeg Zakona guši i uništava entuzijazam u udrugama čiji su članovi volonteri koji svoje slobodno vrijeme daju za razvoj bilo kulture, sporta ili neke druge aktivnosti.

Načelnik Općine Selnica, ujedno i član središnjeg Odbora reformista Ervin Vičević kazao je da se u ljude koji volontiraju i koji daju svoj dobrovoljni rad i bez kojih nema društvenog i života u zajednicama, uvukao strah.

– Kada vi ljude koji volontiraju, i rade dobro zajednici kažnjavate onda je to već veliki problem. Primjer tomu je i Udruga Sport za sve Plešivica, koja je godinama uspješno organizirala razne manifestacije, prošle godine se nisu usudili , zbog straha da ih netko ne kazni ili špijunira hoće li se tamo izvesti koja narodna ili druga pjesma i to odmah prijaviti ZAMP-u. Došlo se do toga da se u strahu od jedne velike Udruge građana koja se zove Dinamo Zagreb i zbog koje je napravljen zakon o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija, kako bi je doveli u red, kažnjavamo tisuće drugih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije