Županijsko vijeće HSLS-e Međimurske županije: Protivimo se centralizacijama

‘Ponovno i po tko zna koji put slušamo najave o nekoj novoj teritorijalnoj podjeli Republike Hrvatske, stvaranju regija, ukidanju županija i slično. Polazeći od jednoglasno usvojene Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije protivimo se tome, očekujemo uvažavanje i poštivanje stavova i odluka tijela lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju Skupštine Međimurske županije’. Ovo je dio priopćenja za javnost kojim se je oglasilo Županijsko vijeće HSLS-e Međimurske županije.

U nastavku ističu kako se protive ukidanju Županijskih uprava za ceste, jer to je nova centralizacija, ŽUC najbolje zna, može i brine o županijskim i lokalnim cestama, najbrže reagira i rješava što i gdje je to potrebno, nesvrsishodno je da se to radi iz nekog centra.

Oni smatraju da svakom eventualno novom teritorijalnom ustroju treba prethoditi prava i istinska decentralizacija, nakon toga detaljna analiza, javna rasprava, donošenje kriterija, itd. Ističu kako je RH jedna od najcentraliziranijih država Europske unije, a to znači da jedinice lokalne i regionalne samouprave raspolažu s premalo sredstava i imaju premale ovlasti u odnosu na državu. Prevelika centralizacija onemogućava približavanje usluga i mogućnosti zadovoljavanja potreba građana, zanemaruje pravedan razvoj te zapostavlja krajeve udaljene od centra.

Nije problem funkcioniranja države u broju i veličini županija, gradova i općina, problem je prije svega u fiskalnoj centralizaciji, prevelikoj državnoj administraciji i načinu funkcioniranja javnih poduzeća te brojnih agencija, stoji dalje u priopćenju u kojem navode kako je zadiranje u teritorijalni ustroj bez jasne analize i kriterija nepotrebno i ne postiže se cilj.

‘Kriterij nekog novog ustroja treba obuhvatiti financijske mogućnosti i snagu JLS-a, povijesnu komponentu, vezanost ljudi, a smještaj sjedišta treba uvažavati prometnu povezanost potencijalnog sjedišta s ostalim naseljima te njegov smještaj što bliže istim. Osnovni problem funkcioniranja JLPS je prije svega u precentraliziranoj državi (naročito financijska centralizacija), a to znači nedostatak vlastitih sredstava koja su centralizirana u državnom proračunu.

Međimurje zaslužuje i treba zadržati status županije. Međimurje je povijesna regija i kao takva mora ostati u bilo kakvoj eventualno budućoj reorganizaciji regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj.’, stoji na kraju priopćenja koje potpisuje Josip Grivec, predsjednik ŽV-a HSLS-e Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije