Vlada predlaže do sedam županija, Štromar cijeli pristup smatra neozbiljnim

Iako je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko najavljivao kako od preustroja županija neće biti ništa, ipak bi do lokalnih i regionalnih izbora na proljeće 2017. godine Hrvatska trebala dobiti novi teritorijalni preustroj.

Tako navodi Jutarnji list u broju od 3. veljače, pozivajući se na ‘izvor iz Vladinih krugova’. Neslužbeno se tako barata prijedlogom o podjeli Hrvatske na pet do sedam županija, dok ih je sada, uključujući i Grad Zagreb, čak 21.

Nove županije, piše Jutarnji list, bile bi ustrojene oko vodećih regionalnih središta, a to je na ovome području upravo Varaždin. Tako se kao središta novoformiranih županija navode Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar i Varaždin.

Država tek treba odrediti kriterije

Jedan od kriterija u podjeli na županije svakako bi bio broj stanovnika, a govori se primjerice i o postojanju središnjih bolnica na novodefiniranim prostorima. Država tek treba precizno definirati kriterije.

Ako prođe taj prijedlog, cijela Slavonija bila bi jedna županija, Dalmacija bi bila podijeljena u dvije, Istarska bi ostala kakva i jeste, a Rijeka bi pokrila područje sve do neke nove Zagrebačke županije.

Po nekoj logici Varaždin bi mogao postati županijski centar barem četiri sadašnje županije: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke. Uz uvjet da će se nove županije formirati tek spajanjem sadašnjih županija unutar postojećih granica.

Preustroj lokalne samouprave

Teritorijalni preustroj trebao bi zahvatiti i lokalnu samoupravu; sada u Hrvatskoj ima 128 gradova i 428 općina. Samo u Varaždinskoj županiji imamo čak 6 gradova i 22 općine!

No, s obzirom na veliki broj članova političkih stranaka koji su svoje mjesto pronašli upravo u velikom broju tih nebrojenih jedinica lokalne samouprave, a što u bitnome utječe na rezultate izbora na svim razinama, dosad je bilo velikih otpora prema već dugo najavljivanim promjenama te vrste.

Ipak, kako sada stvari stoje, postoji barem namjera da se i po tom pitanju taj dio javne uprave racionalizira.

Štromar: Prvo struka, onda politika!

Varaždinski župan Predrag Štromar smatra da je navedeni pristup regionalizaciji neozbiljan.

– Radi se o velikim i važnim promjenama i treba je napraviti na najbolji način. Struka treba napraviti analizu i dati prijedloge, a tek onda politika donijeti neke odluke – kaže Štromar.

Napominje da se u pregovorima između Mosta i obaju koalicije pri formiranju Vlade kada se govorilo i toj temi spominjalo i to da je potrebno provesti referendum, odnosno pitati građane žele li da država nema više od određenog broja općina i gradova.

Najprije provesti decentralizaciju financija i obveza

– I prije preustroja županija treba krenuti od financijske decentralizacije i decentralizacije obveza jedinica lokalne samouprave, a tek nakon toga posložiti same funkcije – upozorava župan.

Slaže se da županije prema sadašnjem ustroju imaju male mogućnosti, gotovo zanemarive, za kreiranje gospodarskog i općeg regionalnog razvoja, te napominje da bi županije na sebe mogle preuzeti i daleko veći dio poslova koje sada obavljaju uredi državne uprave.

– I pritom moram naglasiti da smo se u onome što već jesmo preuzeli, primjerice izdavanje građevinskih dozvila, pokazali efikasnijima nego što su bili uredi državne uprave – zaključuje varaždinski župan Predrag Štromar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije