MDS nezadovoljan Programom nove Vlade RH

U srijedu, 27. siječnja 2016. godine, predstavnici Međimurskog demokratskog saveza održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli stavove MDS-a o Programu rada nove Vlade Republike Hrvatske.

Stav MDS-a i obrazloženje iznio je Željko Pavlic, predsjednik MDS-a:

“Međimurski demokratski savez izražava nezadovoljstvo sadržajem Programa rada nove Vlade Republike Hrvatske, jer u njegovom sadržaju nije predviđena Reforma lokalne i regionalne samouprave, odnosno decentralizacija i regionalizacija Republike Hrvatske. Naime, u petak, 22. siječnja 2016. godine, u Hrvatskom saboru je izabrana nova Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem, koji je tom prilikom i predstavio Program rada nove Vlade pod nazivom “Strategija transformacije Hrvatske”.

Ono što je nas zanimalo i što smo pozorno pratili je najava mogućih reformi u sustavu lokalne i regionalne samouprave, koje bi obuhvatile i decentralizaciju i regionalizaciju Republike Hrvatske. Naša očekivanja su bila velika s obzirom da je jedan od koalicijskih partnera koje su formirale vlast, MOST, veliki dio svog izbornog programa posvetio upravo reformi lokalne i regionalne samouprave tj. regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske kao sastavnim dijelovima te reforme; npr. u programu MOST-a se ističe “Preveliki broj županija onemogućuje da one postanu regionalne zajednice koje će na svom prostoru biti nositelj gospodarskog razvitka, jer je njihov fiskalni potencijal premalen.”

I HDZ se u svojem programu zalagao za decentralizaciju Hrvatske, ali uz opstanak županija kao regija. Na žalost, u glavnom Programu rada ove vlade “Strategija transformacija Hrvatske” svih tih dijelova izbornih programa vladajućih stranaka, posvećenih regionalizaciji i decentralizaciji, gotovo da i nema. Reforma lokalne i regionalne samouprave nije spomenuta ni među pokretačima transformacije, ni među aktivatorima, dakle reformama koje bi trebale transformirati Hrvatsku i ostvariti osnovni cilj ovog Programa: “Poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj i podignuti životni standard građana.”

Stav je MDS-a da ostvarenje tog cilja nije u potpunosti moguće i bez reforme lokalne i regionalne samouprave tj. decentralizacije i regionalizacije Hrvatske. Hrvatska je danas jedna od najcentraliziranijih država u Europi; to pokazuju rezultati Studije o utjecaju decentralizacije na gospodarstvo švicarskog Instituta za ekonomska istraživanja, prema kojem je Hrvatska dobila ispodprosječnih 38 bodova u indexu decentraliziranosti i nalazi se na 20. mjestu od 26 ispitanih država.

Današnja svekolika centralizacija tj. prevelika uloga centralne države, rezultirala je ponajviše poraznim ekonomskim pokazateljima, neravnomjernim i nepravednim regionalnim razvojem, ali i iscrpljenim i blokiranim političkim sustavom. Nasuprot tome, glavni zaključak spomenute Studije o utjecaju decentralizacije na gospodarstvo ističe da su Europske zemlje u kojima pojedinačne regije imaju veće ovla sti i odgovornosti u poreznoj, zakonodavnoj i obrazovnoj politici gospodarski naprednije od onih s centraliziranom upravom.

Temeljem toga Hrvatskoj trebaju snažne i autonomne regije, regije koje bi bile generator razvoja ( MDS se zalaže za podjelu na 8 regija – među kojima i Međimurje), čime bi se smanjila prevelika moć centralne države, podigla bi se razina demokracije jačanjem participacije građana i osigurali uvjeti za brži društveni i gospodarski razvoj.

Na žalost, reforma lokalne i regionalne samouprave nije našla mjesto u Programu nove Vlade, a morala je biti jedna od ključnih reformi u rješavanju ključnih pitanja koja si je postavila sama Vlada; Kako aktivirati i mobilizirati neiskorištene potencijale?, Kako poboljšati efikasnost javnog sektora?, Kako ojačati konkurentnost?

Na kraju možemo postaviti pitanje MOST-u, kao ključnom dijelu vladajuće koalicije: Što je s vašim prijedlogom reformi iz izbornog programa, pogotovo reformom lokalne i regionalne samouprave koja se u velikoj mjeri podudara s programom MDS-a, pogotovo u svjetlu činjenice da je MOST za ministricu Javne uprave predložio Dubravku Jurlina Alibegović, ravnateljicu Ekonomskog instituta iz Zagreba, koja se svojim stručnim radom i djelima zalagala za reformu lokalne i regionalne samouprave, odnosno regionalizaciju i decentralizaciju Hrvatske?”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije