Donosimo biografiju: Tko je ministar iz Međimurja?

Mandatar Tihomir Orešković danas je objavio imena 20 budućih ministara. Među njima je i Darko Horvat (46) iz Donje Dubrave koji će preuzeti Minstarstvo poduzetništva i obrta i tako postati drugi ministar (podsjetimo, prvi ministar je bio Marijan Ramušćak – ministar Uprave od 4.3.1998. do 17.2.1999.) koji dolazi iz Međimurske županije.

>>> Međimurac Darko Horvat ministar poduzetništva i obrta

Horvat je predsjednik međimurskog HDZ-a i član nacionalnog Predsjedništva. Budući ministar poduzetništva i obrta rođen je 28. rujna 1970. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje škole upisao je Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru, smjer energetska elektronika. Na istom fakultetu uspješno je diplomirao 1996. godine (voditelj katedre energetske elektronike redovni profesor dr.sc. Bogomir Horvat) te mu je priznato zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike (VSS VII/1).

Isto zvanje priznaje mu i Fakultetsko vijeće Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu temeljem Zakona o priznavanju istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma. U prosincu 1996. godine počinje raditi u HEP-Distribucija d.o.o., Distribucijskom području “Elektra” Koprivnica gdje do 30. lipnja 2006. radi na poslovima samostalnog inženjera u domeni procesne informatike i sustava za daljinsko vođenje elektro-energetskih postrojenja. U srpnju 2006. godine imenovan je direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., “Elektra” Čakovec.

Kroz školovanja za obavljanje spomenutih poslova nositelj je broj certifikata/licenci. Državni stručni ispit položio je 2001. godine pred komisijom Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske. Pred državnom ispitnom komisijom pri Središnjem državnom uredu za upravu položio je državni stručni ispit 2009. godine.

Odlukom predsjednika Uprave HEP d.d., Zagreb od 30. studenog 2004. godine član je tima za izgradnju SDH i DWDM transmisijskog sustava HEP-a s ciljem izgradnje svjetlovodne transmisijske mreže za potrebe HEP-a odnosno njegovih ovisnih društava. Izgradnjom spomenutog sustava na području DP “Elektra” Koprivnica, kao pilot projekta za cijeli sustav HEP-a, iskazala se potreba za dodatnim školovanjem na koje odlazi u Siemens-ove trening centre u Lisabon, München i Beč.

Odlukom direktora HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. član je stručne radne skupine za izradu Izvedbene studije uvođenja GIS-a u HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu – katedrom za geoinformacijske sustave.

Tokom 2006. godine voditelj je tima za izradu projektne i tenderske dokumentacije za revitalizaciju sustava daljinskog vođenja u Dispečerskom centaru “Elektra” Koprivnica (Network Manager tehnonlogija) te rekonstrukciji primarne i sekundarne opreme odnosno uvođenju integriranog numeričkog sustava zaštite i upravljanja elektro-energetskim postrojenjima. Također, sudjeluje u izgradnji postrojenja za mrežno ton-frekventno upravljanje tarifama i javnom rasvjetom u TS 110/35 kV Virje. Paralelno tome sudjeluje u izgradnji CWDM mrežnog sustava (Cisco tehnologija) na području “Elektra” Koprivnica i “Elektra” Čakovec. Za potrebe predmetnih projekata dodatno se školuje u ABB-ovom trening centru u Vassi (Finska). Govori engleski i njemački jezik.

Darko Horvat od 2008. Do 2011. Bio je član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Povjerenstva za offset programe pri Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. U razdoblju 2010. – 2011. predsjednik je Stručnog povjerenstva za praćenje redovne opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata. 2010. godine imenovan je zamjenikom predsjednice Stručne radne skupine za izradu podloga o tehničkim pitanjima vezanim uz izgradnju, režim rada i ostale parametre bitne za rad sustava hidroelektrana na rijeci Savi i Dravi. Član je Međuresorne radne skupine za pripremu dokumenata i aktivnosti za sudjelovanje RH na Konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju.

U istom razdoblju voditelj je Radne skupine imenovane za prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva III. energetskom paketu EU i voditelj radnih skupina kod izrade podzakonskih akata temeljenih na Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji. Ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva bio je koordinator u provedbi projekata “Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama” te “Dovesti svoju kuću u red”, koji su usmjereni na poboljšanje energetske učinkovitosti u objektima JLR(P)S i u državnim objektima dionici kojeg su UNDP i FZOEU.

U razdoblju 2010. – 2011. predsjednik bio je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d. i Nadzornog odbora Plinacro d.o.o.. Odlukom Vlade Republike Hrvatske 1. lipnja 2008. imenovan je ravnateljem Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a 4. lipnja 2010. ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Nakon sporazumnog raskida ugovora s Ministarstvom gospodarstva, odlazi u trgovačko društvo EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega gdje postaje član Uprave odgovoran za proizvodnju i razvoj. Darko Horvat zajedno sa suprugom Sanjom i dvoje djece živi u Donjoj Dubravi gdje je bio i predsjednik Općinskog vijeća. Na posljednjim lokalnim izborima bio je i kandidat za međimurskog župana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije