Štrigova ne spada u područje s posebnim ograničenjima

Više vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s područja Općine Štrigova uputilo je Općinskoj upravi upite zbog čega ili zašto Općina Štrigova nije razvrstana kao jedna od općina s prirodnim ili posebnim ograničenjima, zbog čega se oni ne mogu jednakopravno natjecati za dobivanje raznih EU potpora.

Njima odgovara Mirjana Gregur Sever, administrativna tajnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Štrigova, koja naglašava kako Općina Štrigova nikako nije mogla pridonijeti bilo kakvoj aktivnosti niti je bila u direktno u postupku na način da izrazi svoje osobno mišljenje o određivanju kriterija i donošenju pravilnika jer sve je to u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

– Oni su izradili ‘Studiju određivanja područja pod utjecajem prirodnih i drugih specifičnih ograničenja u poljoprivredi s kalkulacijama‘ prema čijim kriterijima područje Općine Štrigova tu nema mjesta, pa tako onda niti OPG-i ne mogu računati na olakotnosti kod sudjelovanja na EU natječajima, naglašava Mirjana Gregur Sever, dodajući kako je za općinu dobro što nije razvrstana u spomenuta područja, zbog mnogih novonastalih situacija vezanih uz migracije.

Navedena razvrstavanja utemeljena su u članku 31. Uredbe 1305/2013. Europskog parlamenta i Vijeća Europe o potpori ruralnom razvoju Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj od 17. prosinca 2013. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije