Darko Horvat (HDZ): Hrvatska bi bez Međimurja bila okrnjena

Kako smo ranije pisali, u Čakovcu je obilježen jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti. 9. siječnja 1919. godine Međimurje se odcijepilo od mađarske države i pripojilo matici Hrvatskoj. Hrvatski sabor 2005. godine ovaj datum proglasio Spomendanom.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Darko Horvat, ujedno predsjednik HDZ-a Međimurske županije čestitao je svima na današnem spomendanu donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Horvat je u svom govoru na svečanom akademiji u Čakovcu istaknuo:

– Narodna skupština, održana 9. siječnja 1919. godine, ovdje u centru Čakovca na Franjevačkom trgu, nakon misnog slavlja, koje je prethodilo skupštini, predvođenog prečasnim Zvonimirom Jurakom iz Sv. Jurja na Bregu, pokazala je da je slobodarski i nacionalni duh hrvatskog naroda neuništiv i da je jači od svake silom nametnute vlasti čemu je tih godina svjedočio i najveći doprinos dao dr. Ivan Novak.

Tijekom svoje povijesti, hrvatska država i hrvatski narod, stalno su bili suočeni s otimanjem i svojatanjem našeg teritorija od strane susjednih država i pokušajima zatomljivanja stoljetnih običaja po kojima Međimurje i jeste autohtona regija unutar domovine Hrvatske. U Međimurju su se tako izmjenjivale austrijska i mađarska vlast i uprava, nametnute protiv volje stanovnika Međimurja i međimurskih Hrvata kao i preostalog dijela Hrvatske.

Međutim, što su bila upornija nastojanja, prije svega Mađarske, da Međimurje zauvijek otkine od njegove domovine, tim je više jačala želja međimurskih Hrvata da se odupru, odcijepe od Mađarske i pripoje hrvatskom nacionalnom korpusu. Pripojenje matici Hrvatskoj temeljna je odrednice volje stanovnika Međimurja i svaka manipulacija njome povlači za sobom različite vrste odgovornosti.

Rezolucijom o odcjepljenju ispravljena je velika povijesna nepravda, a njome je potvrđeno pravo svakog naroda da živi u slobodi, svoj na svome, jer Hrvatska bi bez Međimurja bila okrnjena, oslabljena, a Hrvati ponovno rasuti u više država.

Hrvatska je, kao i Međimurci u siječnju 1919. godine, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti, danas slobodna i neovisna država, a u borbi za neovisnost države Međimurci su još jednom u Domovinskom ratu iskazali svoje hrvatsko domoljublje.

U slobodi može živjeti i uživati samo onaj narod koji je spreman boriti se za nju. Jednom izborena, sloboda postaje neotuđivo pravo, ali u njoj treba znati živjeti, nju treba znati čuvati – rekao je u govoru Darko Horvat.

>>> FOTO: Obilježen jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije