KOLUMNA: Ako je naslov točan…?

(ČOVJEK, kako to gordo zvuči!)

Prije nekoliko dana, točnije, 16. kolovoza 2014. na portalu eMedjimurje.hr mogli smo pročitati članak pod naslovom: “Željko Balog: Uvijek ću braniti svoje Cigane, ali ne i kriminalce!”

U tekstu se govori o izuzetno aktualnoj i mučnoj temi u Međimurju – posebno u Općini Pribislavec. Na inicijativu zamjenika općinske načelnice Općine Pribislavec iz redova nacionalnih manjina gospodina Željka Baloga, u romskom naselju Pribislavec, održan je Zbor mještana na kojemu se govorilo o problemima, ali i o načinu kako razotkriti i osuditi počinitelje kaznenih djela (narušavanja javnog reda i mira, krađa i uništavanja tuđe imovine) koja su poprimila zabrinjavajuće razmjere.

Kako je i sam zamjenik općinske načelnice Općine Pribislavec gospodin Željko Balog naglasio da u romskom naselju Pribislavec živi oko 900 Roma među kojima “djeluje” desetak obitelji čiji su članovi akteri i glavni krivci za nastalu, gotovo, nepodnošljivu situaciju.
Gospodin Željko Balog naglašava kako je “glasna manjina” njihovog naselja nadvladala “tihu većinu”, pa ta tiha većina muku muči sa nastalim stanjem i za sada ne zna kako riješiti ovaj gorući problem, a sve u cilju kako poboljšati odnose romske manjine s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Naravno, inicijativu i nastojanje gospodina Željka Baloga u potpunosti podržavam kao i njegovu izjavu da je “od danas drugi čovjek”. Bravo gospodine Balog! Spomenuli ste i komunalne redare iz vaše romske zajednice. Naravno, i oni, a i ostali dobronamjerni vaši sunarodnjaci u mnogočemu mogu pomoći kod rješavanja nastalih problema.

Možda će me netko pogrešno razumjeti, ali osobno se ne slažem – i nije točno – da “glasna manjina” može nadjačati “tihu većinu”. Naravno, može, samo ako si sami to dopustite. Ako ćete biti odvažni (bez fige u džepu), vjerodostojni i ako ćete održati svoju riječ, duboko sam uvjeren da ćete polučiti dobar rezultat u mijenjanju trenutnog stanje – NA BOLJE.

Ne zamjerite mi ako Vam gospodine Balog predložim – a i kao zamjenik općinske načelnice, što nije mala stvar – da svojim sunarodnjacima budete UZOR u svemu, pa neka uvide da se iskrenim i poštenim radom i korektnim odnosom prema svakome, poštivati kako svoju tako i tuđu imovinu, jer za nju, imovinu, netko vrijedno radio i skrbio, a nikako krasti ili uništavati tuđi trud i muku.

Ako smijem primijetiti, možda, ne bi bilo loše na pojedine negativne kritike koje se mogu na fejsu pročitati ne odgovarati istom mjerom i u svađalačkom tonu, jer kad se tako reagira – nikad kraja i nikada na zelenu granu. Nije zgorega pojedine “pljuvače” pustiti neka “pljuju” dok se sami ne popljuju, možda im na kraju, čak, ponestane volje za pljuvanjem.

Takvima treba pokazati svoje dostojanstvo, izdići se iznad te i takve razine komunikacije, jer i pjesma kaže: “…uvijek će biti budala i rata”! Bez brige, ne kradu i ne bave se ciganijom samo pripadnici vaše manjine. Po logici stvari većinski narod najviše krade i pokrade, jer ih je i najviše u broju stanovništva, ali i sami ste vjerojatno čuli za onu narodnu: “nitko neće priznati da mu je mati kurva”, pa je tako i sa lopovlukom.

Gospodine Željko Balog želim Vam hrabrosti, mudrosti i odlučnosti u onome što ste obećali, budite od riječi i održite svoju riječ, svojim sunarodnjacima budite pozitivan primjer, odnosno, budite im uzor! Ako uistinu ustrajete – uspjet ćete, uspjet ćete sa svojim suradnicima komunalnim redarima – i ne samo s njima. Možete Vi to – vjerujem!

Vaša nakana za poboljšanje i smirivanje sadašnjeg stanja u vašem romskom naselju u općini Pribislavec će uspjeti – ali najviše ovisi o Vama, o vašim sunarodnjacima, vašim suradnicima! Štitite svoje Rome ili kako god ih sami nazivali, pa i Cigani! Ciganijom su se oduvijek bavile sve nacije, sve vjeroispovijesti i sve rase. Ciganija je univerzalna i nemojte ju svojatati.

Riječ ROM, kažete, znači ČOVJEK! – kako to gordo zvuči. I, zato ne dopustite nikome, a ponajprije svojim sunarodnjacima, da se bave ciganijom! Prepustite to drugima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije