KOLUMNA: Još tri tjedna nastave

Polako, ali sigurno korača se prema kraju još jedne nastavne godine. Ostala su još tri radna tjedna, a kad oduzmemo Tijelovo ovog četvrtka imamo još točno četrnaest dana. U nekim školama još će biti Dan škole, a možda je ostao i izlet koji treba obaviti, pa smo već eto na samo dvanaest dana.

Kako ove godine nije bilo ocjena na polugodištu sada se već na veliko računa tko s koliko hoće ili neće proći. Podsjećam da će se prema novim kriterijima za upis u srednje škole gledati ocjene od 5. do 8. razreda pa su jednako vrijedne ocjene i onih koji su tek zakoračili u predmetnu nastavu kao i onih koji napuštaju osnovnoškolske klupe. Naravno, ako nam (opet) nešto u međuvremenu ne promjene.

Jedna od stvari koju svakako valja spomenuti da zaključna ocjena iz nastavnoga predmeta na kraju nastavne godine ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena. Primjerice, ako učenik cijelu godinu iz pisanih provjera ima negativnu i / ili dovoljnu ocjenu, imali li mu smisla dati ocjenu dobar na temelju ostalih ocjena, ako u najobjektivnijem ispitivanju nije u stanju doći do te ocjene?

Ako postoji kakav problem u određenom predmetu (a tu se najčešće pojavljuju matematika i fizika) roditelj ima pravo od razrednika zatražiti individualni informativni razgovor s predmetnim nastavnikom. Bolje spriječiti nego liječiti, ako niste sigurni kako će vam dijete završiti imate još dva tjedna da se nađete s predmetnim učiteljem i probate doći do rješenja. Iako je sad već prilično kasno za to, ali bolje ikak nego nikad.

U posljednjem tjednu prije završetka nastavne godine ne organiziraju se roditeljski sastanci i individualni informativni razgovori. Nemojte dolaziti nakon 7. lipnja u školu jer vas razrednici ne da ne žele, već vas ne smiju primiti. Ne treba vjerujem previše obrazlagati zašto. Učenik s jednom ili dvije negativne ocjene upućuje se na popravni ispit, a s tri ili više na ponavljanje razreda.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije