SAVJETI: Dočekajte ljeto spremni!

Poštovane čitateljice i čitatelji,

budući da je sve manje dana do početka ljeta, uhvatite zadnji vlak da dotjerate vašu liniju. U ovome ćemo vam tekstu dati primjere vježbi koje možete odraditi kod kuće te savjete vezane uz prehranu. Uz redovito vježbanje i pravilnu prehranu rezultati ne mogu izostati.

Vježbajte s nama, oblikujte i učvrstite tijelo, budite fit! Sada je pravo vrijeme da se pokrenete, no prije vježbanja nekoliko savjeta o prehrani.

Cijeli dan razmišljate kad ćete na “dijetu”, a nakon svakog novog zalogaja hrane dobijete grižnju savjesti? Predlažemo da jedete “čistu” hranu, bacite “smeće” iz frižidera i s polica, smanjite unos suvišnih ugljikohidrata iz grickalica, peciva, slatkih sokova i alkohola, a u prehranu ubacite voće, povrće, cjelovite žitarice i bjelančevine svaki dan!

Treba jesti raznoliku hranu jer samo tako možemo osigurati sve potrebne tvari, a i spriječiti preveliki unos nepoželjnih tvari. Idealno bi bilo rasporediti dnevni unos na 3 glavna obroka i 2 međuobroka. Mlijeko i mliječne proizvode potrebno je svakodnevno uvrstiti u jelovnik, kao i namirnice iz skupine meso i riba, perad, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke.

Svakodnevno je potrebno osigurati i žitarice i proizvode od žitarica, zatim voće i povrće s time da se pretežito koristi sezonsko svježe voće i povrće. Napravite pozitivnu promjenu u prehrambenim navikama! Isplati se, primijetit ćete na izgledu vašeg tijela, a još važnije, na vašem zdravlju.

Prekomjerna tjelesna težina povezana je nizom bolesti od kojih je najvažnije spomenuti bolesti srca i krvnih žila od kojih su najčešći i najopasniji srčani i moždani udar, upale zglobova (artritis), povišen krvni tlak, žučni kamenac te neke vrste zloćudnih tumora.

Činjenica je da već malim smanjenjem tjelesne težine smanjujete rizik od brojnih bolesti. Također svakodnevnim povećanjem tjelesne težine iznad granica normale za pojedinu osobu povećavate rizike za te iste bolesti. Unesite postepeno promjene u prehranu te uključite barem 3 puta tjedno tjelovježbu u vaš raspored.

Kad to odlučite i nakon nekog vremena vidite promjene, nećete htjeti prestati jer će vam se svidjeti. Zadajte ciljeve, nastavite s promjenama i uživajte u njima, tijelo i zdravlje bit će vam zahvalni.

U sljedećem videu prikane su funkcionalne vježbe koje izvode članice našeg centra Lara Požanec i Sandra Golubić.

Vježbe se izvode kružno (3 kruga) po tabata protokolu 20 sekundi rada, 10 sekundi pauze.

Između krugova odmor je 1-2 minute.

Vježbe koje se izvode:
Jednoručni zamah girjom,
iskorak unazad,
povlačenje koljeno-lakat,
dvoručni zamah girjom,
skok iz čučnja
i sklopke.

Vježbajte s nama i budite fit!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije