SAVJETI: Vježbe za leđa

Poštovane čitateljice i čitatelji,

ovaj ćemo se put osvrnuti na temu o bolovima u leđima te kako si možemo sami pomoći u ublažavanju tih tegoba. Najčešći su uzroci zbog kojih dolazi do bolova u gornjem ili donjem dijelu leđa nepravilno držanje, debljina, slabi mišići i stres. Debljina, posebno na trbuhu, također preopterećuje leđa stvarajući breme za mišiće leđa koji drže kralježnicu. U tom slučaju potrebno je smršavjeti jer osobe s većom tjelesnom masom često bole leđa i zbog dodatnog tereta što ga njihova leđa moraju nositi.

Najbolja prevencija za bolove u leđima je tjelesna aktivnost. Redovit program vježbi ključan je za fit i zdrava leđa. Najvažnije je svakodnevno vježbanje leđnih i trbušnih mišića s redovitim fizičkim aktivnostima, kao i pravilno obavljati kretnje pri raznim poslovima kao što je podizanje tereta, savijanje i sl.

Želimo li si pomoći moramo ojačati mišiće jer ako su opušteni ne pružaju dovoljnu potporu i mogu izazvati prenaprezanje kralježnice. Kod vježbanja treba imati na umu da jačamo prednju i stražnju stranu istovremeno da ne dođe do disbalansa. Između dobrog držanja i jakih mišića leđa i trbuha postoji obostrana veza. Ispravno držanje omogućava neometan rad mišića, dok su čvrsti mišići važni za ispravno držanje. Pravilna prehrana i dovoljna količina vode također su zaobilazan faktor u liječenju svih bolesti pa tako i u suzbijanju bolova u leđima.

U ovome ćete videu vidjeti nekoliko primjera vježbi za jačanje leđnih mišića, a možete ih izvoditi sami kod kuće.

˝VITAFIT˝

MURSKO SREDIŠĆE, ISTARSKO NASELJE 3

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije