SAVJETI: Svakodnevne dermatološke bolesti stopala

U prethodnoj kolumni govorili smo o  natiscima i kurjem oku, a danas ćemo spomenuti ostale dermatološke bolesti stopala sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Prekomjerno znojenje – Zbog velikog broja žlijezda znojnica na tabanima prekomjerno znojenje nerijetko je ograničeno na stopalo. Koža je vlažna, a na tabanu blijedo žućkaste boje s nabubrenim rožnim slojem  koji je često izbrazdan bolnim ragadama (ispucanom kožom). Takva koža postaje stanište za razne gljivične infekcije.

Postoje 3 oblika gljivičnih infekcija:

interdigitalni oblik: pojavljuje se u međuprostoru trećeg i četvrtog prsta, koža je blijeda, macerirana, vide se mjehurići, ljuštenje i ragade. Koža svrbi  i pogoduje bakterijskim infekcijama.                                    

dishidroziformni oblik: na cijelom donjem dijelu stopala vide se mjehurići te je izražen jaki svrbež.

hiperkeratotični oblik: vidljiva su ograničena hiperkeratotična mjesta sa brojnim  ragadama.   

Kod prekomjernog znojenja najvažnija je pravilna higijena stopala. Nakon svakog pranja stopala potrebno je dobro obrisati  kožu. Ne smijemo zaboraviti  područje između prstiju te upotrebu antibakterijskih pudera koji sakupljaju vlagu te često mijenjanje pamučnih čarapa koje se kod pranja mogu iskuhavati.

Osim prekomjernog znojenja postoje bakterijske i virusne infekcije stopala. Najčešće su ovisno o vrsti virusa i stadiju infekcije plantarna bradavica koja se pojavljuje na najopterećenijim mjestima na tabanu te se često zamjenjuje sa kurjim okom odnosno žuljem. Kad se primijeti takva promjena na stopalu treba odmah potražiti pomoć kod dermatologa ili medicinskog pedikera.

Najčešći problem današnjice na nozi jesu urasli nokti. Nokat urasta postranično, pa nastaje bolna ragada sklona infekciji. Kod bakterijske infekcije može nastati lokalna upala sa stvaranjem granulacijskog tkiva. Tako urasli nokti usijeku se u nokatni žlijeb. Tome je uzrok pogrešno rezanje nokta, najčešće na nožnim palcima, zbog pritiska uske obuće.

Kad primijetite bilo kakve promijene na nožnim palčevima (najčešće se pojavljuje oteklina i bol), potražite savjet medicinskog pedikera koji će pravilnim rezanjem nokta osloboditi nokatni žlijeb i zaustaviti  daljnje širenje upale i ostalih komplikacija koje se mogu pojaviti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije