KOLUMNA: Još pet dana nastave

Još nam je preostalo pet dana do kraja prvog polugodišta školske godine 2012./2013. Ništa posebno rekli bi svi, ali ove godine imamo jednu (ne)bitnu novinu – nema zaključivanja ocjena na polugodištu. Je li ovo dodatni razlog za veću opuštenost učenika ili njihov nedovoljni rad trenutno je teško reći, ali kako s razinom znanja idemo sve niže i niže vidjet ćemo u budućnosti što znači ova odluka.

S jedne strane manje je tenzija u predbožićne dane oko ocjenjivanja i ispitivanja, no s druge strane je pitanje ne bi li ocjena na polugodištu bila smjerokaz i učenicima i roditeljima za drugo polugodište. Roditelji će dobiti ispis ocjena na kraju prvog polugodišta, no iz hrpe brojaka teško će moći nešto suvislo izvući, a jasno je da će svatko na svoj način vidjeti je li nešto uspjeh ili neuspjeh. Jedno je kako će učitelj vrednovati težinu pojedine ocjene, a drugo kako će to vidjeti roditelj ili u još goroj varijanti će mu to “pojasniti” dijete. Ocjena na kraju polugodišta u proteklim godinama baš nije dala puno mjesta različitim interpretacijama

Učenici su ove godine tri tjedna kod kuće i u školu se vraćaju u ponedjeljak 14. siječnja. Iako je djeci trenutno najvažnije da im se ne zadaje nikakva zadaća i da se dobro odmore (iako bi neke trebalo zapitati od čega), isto tako je važno da tri tjedna ne provedu za računalom ili televizorom bez ikakve poticajne djelatnosti. Čitanje lektire ili neke druge knjige, izrada umnih mapa ili sažetka nekih cjelina djeci neće uzeti puno vremena, a opet će ostati u barem i kakvom – takvom mentalnom treningu. Naravno uvijek su dobro došle križaljke, puzzle, sudoku i slične aktivnosti. Tu je sada na roditeljima da uzmu stvar u svoje ruke.

Nije nebitno da sredinom siječnja već kreću školska natjecanja. Primjerice ono iz matematike je 17. siječnja, odnosno četiri dana nakon trotjednog raspusta. Ako se u tri tjedna ništa ne pogleda ili ne riješi četveromjesečni rad na grupi ili dodatnoj nastavi bit će poprilično kompromitiran.

Na žalost zbog situacije s financijama kakva jeste u 2013. godini ukidaju se Ekološki kviz Lijepa naša i Smotra i natjecanja učeničkih domova Domijada.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije