KOLUMNA: Masterchef za prežgonu juhu

Faljen Bog pajdašice i pajdaši.
Da čovek dojde v ljeta navek ga nekaj tišće, moči žegeče, neda mu mira ni spokoja. Tak je i mene žena natentala ( a ona je profesionalna kuharica već 40 let) da si pogledam toga našega Masterchefa jer su tu i Međimurci i dobro im ide. Nakon dve tri pogledane emisije žena mi je zabronila  gledanje ili naj kupim televizor z brisačima.

Pa kak ne buš pljuval po televizoru ak vidiš kaj oni kuhaju. Z nekvim jelima se nebi ni za cuckom nahitil. Naj oni meni skuhaju graha s klobosima, zeljem, repom, pretepenoga, špek fileke, vajn gulaš, bograč i druge fine stvori. Ajd ti hodi z jednim listom (mislim na ribu) orat i kosit ili seći drva. Ve samo čokam da bodo i čurke počeli peći na maslinovom ulju. No nebom preveć kvocal. Samo bi jo štel pokozati tem masterchefovima kak je to zgledalo v Međimurju 1957. dok je bila šterčija i bogčija.

Jelovnik prosječne Draškovske obitelji iz 1957. god. (obiteljski dokument):
 
Zojtrek

Pondeljek – Prežgona juha
Tork – Šrotana – kaša
Sreda – Žgonci s mlijekom
Četrtek – Cvrtje ( jajca ako ih je bilo. Za 1 jajce se v zadrugi moglo kupiti, 5 kom ibarov, šnita kvosa, 3 cukura (505 s crtom) i se kaj je trebalo.
Petek – Prosena kaša (Hajdinska kaša; bolje stojeće obitelji)
Sobota – Žgonci s kosanom mosti
Nedjelja – Bela kova, večinom cikorija, ili divka. Što je mel beloga kruha taj se najel gospodski ili su to obično bili domaći žganci.
Močnjak: – Za malu djecu. U vruče mlijeko se zakuhavala kuruzna melja s cukurom. (dobilo se nešto ala gris). To je bil ondašnji beby mill, beby papa.

Obed

Od juha običnim danom bila je tzv. cusrava juha ili bolje rečeno petrožolova juha s naribanom kašicom. Pretepena juhe. Kisela juha
Juhe su se kombinirale sa slijedećim jelovnikom:
Pondeljek – Makaruni s kosanom mošćom a i vrhnjem.
Tork – Kalampir pečeni v tepsiji zalejoni z vrhnjem
Sreda – Zdruzgani kalampir s črljenim paprišom
Četrtek – Zelje na sve moguće i nemoguće načine
Petek – Grah od običnog zafriganog do pretepenog graha
Sobota – Zapečena riža
Nedelja – Juha od kokošjih drob i nogica, s rezancima. Kokoš, pečena, ili sporovljena kak perkelt. Prilog kalampir na 1001 način. Šalota z vrta ako je bila sezona, ili grah s koščičnim uljem. Ne spominju se kolači pak se čudim kak picek glisti.

Večerja

Pondeljek – Sir. Kiseljok ili suhi
Tork – Zlevanjka od kuruzne melje
Sreda – Mlijeko i žganci Četrtek Kuhana kuruza, ili kuružnjača
Petek – Čušpajz od tikvi
Sobota – Kalampir pečeni v rolu, sirutka
Nedelja – Kaj je ostalo od obeda

Te naše žene i snehe su bile ne samo Masterchefovi već vlasnice kuhinja, šefovi nabave, ukratko bile su mađioničari. Denes ves vrog kuhaču v ruke jemlje saki i saka misli da su najbolji. A se skup to je drek z makom i tri oreha.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije