SAVJETI: Zagrijavanje

SAVJETI: Zagrijavanje

Poštovane čitateljice i čitatelji,

ovaj ću se put dotaknuti teme zagrijavanja prije vježbanja. Iako je većina nas upoznata važnošću zagrijavanja, istezanja, razgibavanja i hlađenja mišića, pitanje je koliko nas to zaista i primjenjuje?

Najradije bismo taj dio preskočili! Obično se izvlačimo s tim da nemamo vremena da bismo ga gubili na pripremu tijela za aktivnost uz sve znanje koje imamo o tome, neki čak ni ne vide važnost takve pripreme.

Priprema organizma za vježbanje jako je važna kako bi se što kvalitetnije pristupilo zamišljenom procesu vježbanja. Sigurno ste do sad vidjeli u fitnessu, ili u nekoj dvorani za rekreaciju, pojedince koji se nikad ne zagrijavaju jer “to njima ne treba jer su oni jaki, a zagrijavanje je za slabiće”. Meni je žao tih ljudi jer rade veliku štetu svom organizmu i prije ili kasnije dolazi do raznih ozljeda koje se onda vuku dugo vremena.

Pod pojmom zagrijavanja podrazumijevamo vježbe koje se trebaju prakticirati prije svakog bavljenja sportom ili bilo kojom drugom aktivnošću, kako bi tijelo bilo pripremljeno na napor koji se javlja pri aktivnosti te kako bismo smanjili rizik od pojave ozljeda koje se mogu javiti ukoliko tijelo nije zagrijano. Zagrijavanjem nam se povisuje temperatura tijela, krv cirkulira brže te olakšava kontrakcije mišića, povećava elastičnost tkiva i ligamenata, a sve to dovodi do zaštite lokomotornog sustava od pojave ozljeda.

Ukratko rečeno, zagrijavanje prije treninga bi bila priprema organizma na predstojeće napore i zahtjeve samog treninga, zbog svega toga prednost se daje dinamičkom zagrijavanju. Uobičajeno je početi s nekim laganim trčanjem na traci, orbitreku ili biciklu desetak minuta, no isto tako možemo i preskakati vijaču u trajanju od 5-6 minuta i zatim nastaviti s bacanjima medicinke što također aktivira sve sustave organizma kao i prethodno opisani način zagrijavanja.

U videu ćemo vam pokazati primjer dinamičkog zagrijavanja medicinkom.

Ovo je samo dio vježbi za zagrijavanje prije treninga jer je sve zapravo na vama i vašim mogućnostima kao i ciljevima, premda bi svima cilj trebao biti redovito vježbanje i izostanak ozljeda.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije