KOLUMNA: Dobrobit vježbanja

KOLUMNA: Dobrobit vježbanja

Poštovani čitatelji,

ovom smo Vas kolumnom odlučili uvesti u svijet zdravlja, ljepote i športa, te Vam predstaviti drugačiji, zdraviji i kvalitetniji život.

Obuhvatit ćemo teme o načinima vježbanja, pravilnom izvođenju vježbi, zdravoj prehrani, a uz sve navedeno bavit ćemo se i temama vezanima uz masaže te njegu lica i tijela. U prvoj ćemo Vam temi ukratko objasniti zašto je dobro vježbati te na koje načine vježbanje pozitivno utječe na naš organizam.

“Dobrobit vježbanja”

Redovitim provođenjem odabranih fitness programa može se utjecati na razvoj i održavanje određenih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti te morfoloških obilježja – dakle onih dimenzija ličnosti koje čine srž zdravstvenog statusa pojedinca.

Tijekom vježbanja zaboravljaju se brige i obaveze, osobe se prepuštaju osjećaju zadovoljstva, glazbi i pokretima tijela te osjećaju snage koje mi tijelo pruža. To je osjećaj koji traje, ne samo za vrijeme vježbanja, ne samo nakon vježbanja, nego i sutra i prekosutra i sve do novog treninga koji mi ponovno napuni baterije.

Upravo nam vježbanje daje snagu da svakodnevne brige i probleme što bolje i bezbolnije podnesemo te da sve negativne stvari izbacimo iz sebe.

Osim što ima antistresno djelovanje, vježbanje je korisno i za uspostavljenje optimalne srčane i plućne funkcije te arterijskog krvnog tlaka, razvoj energetskih kapaciteta, optimalizaciju metabolizma ugljikohidrata i masti, razvoj mišićne snage, jakosti i izdržljivosti, razvoj koordinacije, agilnosti i brzine pokreta, razvoj gibljivosti (fleksibilnosti), povećanje mišićne mase i oblikovanje pojedinih mišićnih grupa u harmoničnu cjelinu, učvršćivanje i jačanje svih koštano-zglobnih i tetivnih segmenata zglobno-tetivno-mišićnog sustava, redukcija potkožnog masnog tkiva, povećanje gustoće kostiju te za stjecanje novih poznanstava.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije