Vijesti / Otvoreno
Otvoreno
Samo da Plenković ne pomisli...
Patrik Maček/PIXSELL

Gost kolumnist Antun Kovačević

Samo da Plenković ne pomisli...

Nogomet, politika, seks i demokracija omiljene su nam teme. No, demokracija u Hrvatskoj baš i ne kotira…

Griješili bismo dušu kad bismo i pomislili da na Markovu trgu premijera Plenkovića  ubija monotonija, da se dosađuje, da ne zna kamo bi  sa sobom. Upravo suprotno. Kao već iskusni diplomat Plenković je ove 2018. godine izuzetno aktivan i nema vremena za razbibrigu i opuštanje.  

Zamislite, koliki je samo trud uložio za spašavanje  Agrokora i nekih aktera u tom poslu, pa nabava borbenih zrakoplova, pa Petrokemija, pa sisačka rafinerija, ili „lex“ LNG – plutajući.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A na sve to nakalemila se i ratifikacija Istanbulske…, pa spor s „Janezima“ oko arbitraže…, pa sve izgledniji referendumi o poništenju Istanbulske, o izbornom zakonu, o manjinama u Saboru, o uvođenju eura, o Schengenu…, a migrante da i ne spominjemo.

Da su mu četiri para ruku izrasle ne bi na sve stigao. Razapet čovjek na sto strana. U Saboru i u stranci mu je nekako sve „na knap“, a i kad zaigra nogomet dopadne ga dres „na knap“.

Eto, 18.6.2018., minulog ponedjeljka, na konferenciji za novinstvo Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije predstavila je svoju Izjavu - „Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode“. Evo citata iz besjede korpulentnog biskupa Đ. H.:

„Kad govorimo o izjavi nismo ni na koga konkretno mislili i mislili smo na sve zajedno, na tu problematiku u društvu“(…)       

„U društvu kao da su na djelu elementi totalitarnog sustava gdje politička stranka kaže svoje i svi se tako trebaju ponašati“, završeni citati.

Pa, nazdravlje gospodo!

Izjava dotičnog gospodina neodoljivo podsjeća na odnose u branši iz koje upravo on dolazi! Tako se za stolom u onih šest mikrofona 18.06.2018. zborilo o stanju  demokracije naše Kroacije.

Među ostalim, crkveni ljudi su nas još o nečemu izuzetno važnom poučili : „(…)biti moralan znači djelovati u skladu s vlastitim uvjerenjem, a nemoralan je onaj tko jedno misli, a drugo radi“.

Pa, objašnjavajući katolički nauk, o zakonu o pobačaju gospodin V. D. kaže: „Crkva neće pisati taj zakon  i neće sudjelovati u  tome“(…). No, da ne bude zabune. Jedno nam ipak mora biti jasno: „(…) biskupi imaju pravo sudjelovati u javnoj raspravi o zakonu“, prisnažio je biskup Đ. H.

„Ne želimo utjecati na ministra K., već želimo reći da svatko ima svoj stav i savjest i kad dođe do glasovanja treba glasovati po savjesti“. Vidite poštovani puče, ovako „suptilne“(!) poruke hrvatskih biskupa odaslane našim političarima mi neupućeni puk bi mogli posve pogrešno protumačiti i pomisliti da se one odnose na premijera Plenkovića.

A ne, ne odnose se na njega. Zapravo, biskup je Plenkovića spomenuo, tek toliko, da se čovjek ne osjeti zanemarenim. I kako onda Plenkoviću može biti dosadno, kako? Tek što su mu  ažurirali izračun o duljini pljeska  i broju decibela ljeti će u hladovini palme moći proučavati ponuđena mu solidnu „lektiru“.

No, biskup Đ. H. je dodao: „I premijer Plenković ima što pročitati i naći poruku za sebe, ali ne želim da se shvati da je ovo pisano protiv njega i da se shvati da je najveći problem hrvatskog društva premijer Plenković“(…)  

 Vidite, izjava biskupa donekle, ali ne potpuno, umiruje neuki i pomalo tupav puk, da ovako teško razumljive poruke ne shvaćamo na prvu i bukvalno, a opet, trebalo bi izrijekom kazati na koga se odnose. Za kraj, gospodin V. D. je „urbi et orbi“ obznanio poruku od krucijalne važnosti: „Nemoralan je onaj tko jedno misli, a drugo radi“!

Tek smo sad u nedoumici. Kako među tolikim poštenim katolicima prepoznati one nemoralne? I, ima li takvih u Hrvatskoj? Ako ih ima, pod hitno ih treba locirati, uhititi i transferirati do prve „lomače“ i gore na brijegu i javno ih „zažgati“ da Hrvatska konačno prodiše čistim plućima i riješi se nemorala svake fele.

Samo da Plenković ne pomisli da se sve izrečeno odnosi baš na njega i da ne brza sa zaključkom na koga se točno mislilo na konferenciji naših biskupa.

Najnovije

Reci što misliš!