KOLUMNA: Tko će od Međimuraca u nogometnu Ligu prvaka?

Pred nama su dva susreta 4. pretkola nogometne Lige prvaka, odnosno play offa u kojima se sastaju zagrebački Dinamo i slovenski prvak Maribor. Osim prestiža igranja u elitnom nogometnom društvu ples milijuna još je važniji. Zagrepčani su prošle godine nastupom potukli negativne rekorde s mizernim učinkom, ali su uknjižili gotovo devet milijuna eura od UEFE. Lijepa svota za nula bodova.

Kuglice u Nyonu spojile su klubove iz susjednih zemalja. Nakon ždrijeba oba kluba su, usudimo se reći – zadovoljna. Na webu GNK Dinamo neposredno nakon što su saznali protivnika osvanula je rečenica da su oni bolja momčad. U redu, samo to treba pokazati u narednih 180 minuta sa slovenskim prvakom.

S druge strane Vijole su kao suparnika mogle dobiti Basel, Anderlecht, BATE Borisov, Dinamo Zagreb ili Celtic. Koga biste najradije birali za protivnika u ovom društvu, kad biste mogli? Teško da su Slovenci nezadovoljni ždrijebom. Koliko se može pročitati između redaka Zagrepčani poprilično potcjenjuju Mariborčane što bi im se na kraju moglo obiti u glavu.

Ono što će Međimurcima biti osobito zanimljivo za vidjeti tko će od međimurskih igrača nastaviti nogometni put u Ligi prvaka, a tko će kao poraženi imati “utjehu” u Ligi UEFE. U zagrebačkom sastavu je Nikola Pokrivač. Dečko iz Jurovca karijeru je započeo u Bratstvu. U mlađim kategorijama igrao je još u Čakovcu i Varteksu.

U varaždinskom je klubu u seniorskom sastavu odigrao 67 utakmica. Nakon toga je igrao za Dinamo Zagreb, Monaco i Red Bull Salzburg da bi se opet vratio u dres Modrih. U dresu nacionalne vrste odigrao je 31 susret U19, 8 susreta U21 te 15 susreta u seniorskom sastavu.

S druge strane u dresu Maribora možemo očekivati veznjake Dejana Mezgu, Zorana Lesjaka ili Timoteja Dodleka. Od početka će najvjerojatnije zaigrati Mezga, a sudeći po posljednjim susretima Lesjak ili Dodlek mogu očekivati eventualni ulazak u drugom poluvremenu s klupe. Na žalost nismo mogli dobiti njihovu izjavu i najavu susreta s Dinamom jer su dobili zabranu davanja izjava hrvatskim medijima.

Mezga je standardni prvotimac Maribora koji bi mogao itekako zapapriti Modrima. Dečko iz Brezja je preko Slakovca, Venere, čakovečke Sloge, Varteksa i Čakovca s Mariborom došao do EURO lige, a ove će godine možda i do Lige prvaka. U Međimurju živi na relaciji Brezje – Knezovec.

U 140 nastupa u dresu Maribora u slovenskoj ligi i kupu zabio je 36 golova. Ove godine mu jako dobro ide i u europskim nastupima. Prvog dana kolovoza u prvom susretu 3. pretkola Maribor je pobijedio Dudelange 4:1 na svom terenu, a Mezga je zabio za 1:0 (’13) i 3:0 (’47). Zabio je u prvom susretu 2. pretkola i Željezničaru za 2:1 u 67. minuti iz kaznenog udarca kojeg je sam izborio.

Dejan je ranije na našem portalu izjavio da mu je želja obući reprezentativni dres i ovo mu je životna prilika kada će oči cijelog hrvatskog nogometnog puka biti uprte u ovu utakmicu da pokaže i dokaže što zna i može. Pa se možda nađe i na nekom popisu Igora Štimca, tko zna.

Ono što još valja spomenuti jesu i mogući incidenti s navijačima. U 2. pretkolu nogometne Lige prvaka Maribor je gostovao u Sarajevu kod Željezničara. Dio medija prenio je da su sarajevski policajci vratili skupinu slovenskih navijača zbog nereda u gradu, sukoba s domaćim navijačima nakon što su Slovenci uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica.”

No u službenom izvješću stoji da nije zabilježen ni jedan incident. Da stvar bude gora policijsko vozilo koje je vraćalo slovenske navijače prije nego je susret i počeo sudarilo se s kombijem iz suprotnog smjera pa su Vijole zaustavile autobus i krenule pomagati ozlijeđenim policajcima koji su ih pratili iz Sarajeva. Unatoč policijskoj pratnji kod Zenice su slovenski navijači napadnuti kamenovanjem autobusa.

Kako je poznata naša ne baš prevelika susjedska ljubav sa Slovencima nadamo se da nakon ovog susreta mediji neće prenositi o napadima naših navijača na one iz Slovenije. Gosti na raspolaganju za svoje navijače imaju 1500 ulaznica koji će doći vlakom i autobusima. Iz Maribora će doći vlakom, dok će autobusi skupljati navijače u Ptuju, Slovenskim Konjicama, Ravne na Koroškem i Dravskom Dvoru. Ne treba sumnjati da će i dobar dio Međimuraca potegnuti ove srijede do Maksimira (nećemo pitati za koga će navijati). Cijene karata za sjever i istok su 1 kunu, a za zapad 10 kuna.

Prva utakmica igra se u srijedu 22. kolovoza. s početkom u 20:45 sati u Maksimiru. Uzvrat je idućeg utorka u Ljudskom vrtu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije