KOLUMNA ‘Kad će taj petak?!’

(Ni najveći defetist ne može reći da nam je politička scena učmala)

Tradicionalnu ‘sezonu kiselih krastavaca’, ove 2017. godine, zamijenila je sezona ‘reciklaže’, pa trenutno imamo– red ‘reciklirnih’ sudskih postupaka nekih viđenijih političara, red ‘recikliranih’ političara u aktualnoj politici, a imamo i‘recikliranih’politički neugodnih pitanja upućenih vladajućima.

Svjedočili smo, a sva je prilika da ćemo i ujesen svjedočiti – kako bi to naš premijer lijepo kazao – oporbenim ‘recikliranim’pitanjimakoja saborsku većinu i Vladu uopće ne diraju, pa će mirno moći na jug – na dvomjesečni odmor.

A, što reći za ‘taj petak’? Nije ga samo Vlatka u pjesmi nestrpljivo iščekivala. O, mnogo je nas koji ga sa zebnjom iščekujemo. ‘Taj petak’ je za većinu nas izuzetno, izuzetno važan. Ne, ne radi tek o petom danu u tjednu i početku vikenda. Ma, kakvi.

Petak je, ljudi moji, u novijoj hrvatskoj povijesti značajan, jer se petkom u Hrvatskom Saboru glasuje o koječemu i o kojekomu.

Da, da. Toga se dana u Saboru glasuje, često se i izglasuju zakoni koji se tiču svih nas, tiču se naših novčanika – a kad je riječ o poskupljenju energenata – tiču se i našeg životnog standarda, pa nam nije svejedno hoćemo li se iduće zime doma ‘smrzavati’ ili ćemo se moći barem donekle pristojno grijati.

Hrvatsko stanovništvo, svima je dobro poznato, sve je starije ali – kao protuteža starosti stanovništva – zato su energenti sve skuplji.

Bili vjernici, agnostici ili, pak, ateisti, građani, na koje se – tek da nešto kažu – svako malo političari pozivaju, nikako da dočekaju ‘taj petak’ i da konačno saznaju koliko će ih ove zime ‘tresti’ poskupljenje HEP-ove struje! Makar bila i zelena!

Naravno, neki je veseljak u predizborno vrijeme spominjao kako struja ne bi trebala poskupjeti, a mi ‘hlebinci’ poveseliše se, uhu, ugodnom nagovještaju. Kad smo se malo zbrojili shvatili smo da je riječ o predizbornoj retorici, a i znamo koliko su jaka obećanja političara. Osobito u predizborno vrijeme. Sliče onoj njihovoj izreci; ‘ako ne želiš da se nešto riješi – osnuj POVJERENSTVO’!

Stvarno ne znam kog se đavla vladajući s time još gnjave? Minuli su izbori, kako-tako saborska većina je sklepana i red bi bio suočiti se s istinom. Reći nam što nas ide. I šlus!

I, još nešto. Stvarno se čudim ovim oporbenjacima da nimalo razumijevanja nemaju za trenutak u kom se nalazimo nego, tik pred ljetnu stanku, vladajućima pokušavaju zagorčati život?

Sve mi se čini da su oporbenjaci grozni ljudi; brate mili, kad nanjuše nešto sumnjivo – kad im nešto gadno vonja, prime se toga kao što se picajzla primi za ufrkanu dlaku, pa danima vladajuće burgijaju i žagaju k’o ‘maksim po diviziji’. A, bez efekta. Jer, premijer im lijepo kaže da ‘recikliraju’ većriješena pitanja.

I zbog toga, već ustaljena oporbena retorika, čini se, vladajuće uopće ne tangira baš kao da se njih to uopće ne tiče.

E, sad. Je li baš tako ili je u pitanju privid saznat ćemo za nekoliko mjeseci, a možda i nikada.

Građani su već oguglali na to koja opcija je na vlasti. Jer, iz iskustva znamo da su i jedni i drugi i treći slični kao jaje-jajetu, a izgleda da su mnogi među njima povezani poput sijamskih blizanaca. Razlika je – što se tiče njihova međusobnog ophođenje – možda tek u nijansi ili u nekom madežu na intimnome dijelu tijela – dostupnom samo povjerljivom oku.

Kad je pak riječ o ‘recikliranim’ temamai ne baš ugodnim pitanjima oko struje i državne tvrtke HEP-a – vratimo se načas koju godinu unatrag. Recimo, u godinu prije ulaska Republike Hrvatske u EU.

Te godine je, javljali su mediji, ondašnje 20 postotno poskupljenje struje završilo u plaćama hepovaca.

Čim je ta ‘radosna vijest’ provaljena, u proljeće sljedeće godine, dakle, prije samog ulaska Republike Hrvatske u EU, da se smiri javnost i sindikati, netko je istrčao s idejom – a ondašnji ministar gospodarstva tu ideju objeručke prihvatio – da će struja od jeseni te godine, zamislite – pojeftiniti! Nakon te vijesti kao da nas je i Sunce počelo toplije grijati. Zapravo, nama se samo tako učinilo.

Naravno, imamo iskustva kako završavaju obećanja političara. Brus! Ništa od pojeftinjenja struje.

HEP se izvlačio na HERA-u čiji se ondašnji direktor upravo bio otputio na more, pa umjesto njega nitko se drugi nije usudio potpisati odluku o pojeftinjenju. A, i kako bi kad se u suvremenoj Kroejši tako nešto teško ili gotovo nikako ne može dogoditi!

HERA je potom HEP-u uzvratila tvrdnjom da laže i, ako ozbiljno misli pojeftiniti struju, neka HEP to učini putem vlastite tvrtke ‘Opskrba’d.o.o.

I, trajalo je to sve do 00:00 sati 1.7.2013. godine.

Potom smo u 00:01 sati 1.7.2013. kao punopravna 28. članica, presretni i veseli, zakoračili u toliko sanjanu nam EU.

Oduševljeni što smo postali članicom velike europske obitelji, entuzijazam za pojeftinjenje struje nekako, kao da je splasnuo i – osim sirotinje – pojeftinjenje struje rijetko da je tko više spominjao. Ništa čudno, jer tako to biva kad sirotinja o nečemu govori i nešto želi.

Već po tradiciji, sve odluke svih naših Vlada skrušeno i ponizno smo uvijek prihvaćali, pa ćemo prihvatit i ovo najnovije poskupljenje struje.

Jer, ako je premijer optimist – budimo i mi!

Stvarno, ‘kad će taj petak’ i to poskupljenje struje?!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije