Mraz i štete na voćkama: Međimurci, još danas što prije odradite tretiranje!

U noći sa nedjelje na ponedjeljak (1./2.4.2012.) zabilježene su negativne temperature zraka, od –1 do –5 u cijelom Međimurju.

S obzirom na stadije razvoja voćaka na jabukama ne očekujem nikakve štete, max do 10%, što će u biti samo prorijediti buduće plodiće.

Međutim, koštićavo voće je u fazi pune cvatnje, neke sorte breskava već su u precvjetavanju i štete će na pojedinim lokalitetima biti gotovo 100%.

Svi koji imaju voćnjake trešnje, breskve, marelice, šljive, trebaju čim prije odraditi tretiranje barem sa drinom, a preporučujem i tretiranje sa giberelinima. Treba upotrijebiti najviše dopuštene količine po ha, dakle one koje su propisane za stresne uvijete (tuča, smrzavanje), ovisno od proizvođača te količine se kreću od 600 mL do 2L / ha.

Pripravke sa giberelinima treba upotrijebiti u količini od 100 mL/ 100 L vode. Niti jedan od navedenih pripravaka nije poželjno miješati već ih je potrebno primjeniti zasebno.

U tablici su navedene temperature u stupnjevima celzija i štete od 10 i 90%. Do takvih šteta dolazi već nakon 30 minuta takvih temepratura, a u Međimurju su ovu noć trajale 4 sata. Vrijednosti su slične i za borovnice i marelice.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije