Zlatko Bacinger: “Hajde da se kladimo!”

Hajde da se kladimo da Milanović i Čačić neće doći i stati pred otpuštene radnice MTČ-a kako su to napravili u Sisku! Kao što ni jedna Vlada do sada nije stala pred otpuštene radnike GK-a tako, bojim se, ni ova neće doći u Međimurje po tom pitanju.

Čak ni hvale vrijedna Bilićeva emisija nije našla za shodno dovesti pred male ekrane jednu tekstilnu radnicu MTČ-a koja je umjesto Božićne čestitke dobila radnu knjižicu. Ima li ikakve razlike između Sisačke željezare, brodogradilišta, GK-a ili MTČ-a? Ako pogledamo današnju vlasničku strukturu onda razlike ima, ali ako pođemo malo dalje tada dolazimo do vremena od prije dvadesetak godina kad su vlasnici bili radnici koji su te tvornice i stvarali. A tada, dok su jedni krvarili na ratištima, drugi su privatizirali. I danas smo tu gdje jesmo.

Danas su te žene ostale bez posla. Njihove obitelji bez osnovnih sredstava za život. Njihova djeca bez nade za svjetliju budućnost. I neka mi netko odgovori kako u takvoj situaciji te mlade ljude motivirati za učenje i stvaranje kad im se nakon završene škole smiješi HZZ. Ili što je još izglednije, čeka ih pakiranje kofera i odlazak u bijeli svijet trbuhom za kruhom, da se više nikad ne vrate.

Hajde da se kladimo da će i u buduće Hrvatska biti samo do Drave! Barem što se tiče ovakvih posljedica neoliberalnog kapitalizma. I ne mogu se ovdje ne prisjetiti one stare Međimurske poslovice koja kaže: “Mi Međimurci smo si s Hrvatima navek bili z dobra.” Ali za ljubav je uvijek potrebno dvoje i sve mi se čini da se ovdje ipak radi o neuzvraćenoj ljubavi.

P.S. 1.) Milanoviću i Čačiću, ako ste zaista odlučili učiniti dobro ovom narodu tada donesite zakon prema kojem se uvoz ograničava na 20%. To bi bila jedna sasvim simpatična mjera koja bi omogućila razvoj poljoprivrede i gospodarstva, a osim toga pomela bi sve prekupce, nakupce i legalne švercere koji nas danas truju s uvoznim smećem.

P.S. 2.) Svim meni znanim i neznanim dobrim ljudima ovim putem šaljem najljepše želje za predstojeću godinu s onom starom kajkavskom:

Na to Mlado leto,
zdravi, veseli,
tusti, debeli,
kak jeni jeleni.
Dej vam Bog,
kojiče, voliče,
puriče, račiče,
drobno drobnino,
debelo hajdino…
zlata i srebra,
mira Božjega. Amen.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije