KOLUMNA Imaju li Hrvati negdje uzor?

(Je li “plagiranje” prečac do vrlo uglednog člana društva u R. H.?)

Već od najranije dobi djeca u odraslima traže uzore da, kad jednom stasaju, svoje uzore dostignu, pa i nadmaše.

Nešto slično je s novonastalim državama. Zapravo, velika je stvar postati slobodna država i dio obitelji međunarodno priznatih država i članica UN-a.

I s Hrvatskom je bilo tako. S kakvim smo samo ushićenjem primili vijest kad nas je, kao međunarodno priznata zemlja, prvi priznao Island.

U svemu je vrlo važnu ulogu odigrao i Vatikan, potom uvijek snažna Njemačka, Italija, pa velika Francuska i sve ostale članica EU-a…

Njemačkoj, tom nekadašnjem našem uzoru i pjesmu smo spjevali; “Danke Deutschland!”

Premda nam je Njemačka bila kao uzor-država današnji naši međusobni politički odnosi su tek korektni – ne i srdačni?

Zapravo su nam Nijemci oduvijek bili preozbiljan svijet; brate, drže se zakona k’o pijan plota, paze na red, poštuju rad i disciplinu i nema majci da će Švabo za šankom viknuti;“runda za sve”.

Zamislite, njihov je predsjednik Wulff zbog korupcijskog skandala čak podnio ostavku. Zašto? Pa, zato što Švabo ne zna što je pravi korupcijski skandal, a zbog onog nesretno udbaškog “lexa”međusobni našiodnosi su poprilično zahladili,­ dok za onog nesretnika koji je u haškoj sudnici svojevoljno skončao ni svetu misu nisu dopustili.

Pa, zar bi nam netko takav trebao biti uzor?!

Ni Austrijanci nisu ništa bolji od Nijemaca. S onim njihovim Kurtzom stvarno nema šale, a i “(…)Biskupiji Gurk-Klagenfurt(…)” sad odjednom smetaju ustaše i ustašovanje na komemoraciji bleiburškim žrtvama u Bleiburgu.

Takva Austrija da nam bude uzorom? Ma, dajte…

A potomci Gala, Asterix i Obeliks, današnji Francuzi, totalno su zastranili. Matere ti, pa oni još od 1905. godine imaju “(…)zakon o razdvojenosti crkve od države kojim se zabranjuje postavljanje religijskih znakova ili simbola na javnim mjestima, osim groblja i muzeja.”

25.10.2017. (javila Hina, a prenio Index.hr ) – “Francuski vrhovni sud je naredio gradu Ploermelu u Bretanji da ukloni križ sa 7,5 metara visokog spomenika bivšem papi Ivanu Pavlu koji stoji na gradskom trgu”.

Istinabog, njihov predsjednik monsieur Emmanuel Macron je nedavno nešto govorio u vezi katoličanstva u Francuskoj, ali zakon iz 1905. još je uvijek aktivan i aktualan.

I sad bi takvi Francuzi Hrvatima trebali biti uzor? Ma, ni pod razno.

Ali smo zato s Vatikanom – k’o prst i nokat.

Naravno, ima i drukčijih primjera u svijetu. Eto, naše saborsko izaslanstvo nedavno je boravilo u Južnoj Koreji. Stvarno ne znam o čemu su razgovarali, ali znam da su Koreanci, zbog korupcije, u godinu i po dana, svoju predsjednicu države Park Geun-hye; osumnjičili, detronizirali i osudili na samo 24 godine rešta.

Ni u bunilu da bi nam Južna Koreja bila uzorom!

A, na brdovitom Balkanu još jedino s Crnom Gorom i prekojadranskom Italijom nismo u zavadi, dok su Mađari i Slovenci “pikečim drotom”već odavno se od nas ogradili.Zbog migranata, kažu.

Zbog Pelješkog mosta iz čiste zavisti s Bosnom i Hercegovinom smo kako-tako – dok sa Srbijom baš nikako – na zelenu granu.

Zapravo, ne može nam ni’ko ništa, pa “pilimo granu na kojoj sjedimo”, jer nije još sve pokradeno i opljačkano. U Hrvatskoj.

No, ne sumnjajmo u sposobnost Hrvata…, a dok pravosuđe ne proradi i rigoroznije ne počne kažnjavati kriminal pred nama će na dugom štapu i dalje biti svijetla budućnost. Zbog ljudskih prava “drugotnih” tlačit će nas Istanbulska, bezuspješno će se dokazivati svećenička pedofilijai sve učestaliji problemi s vjeroučiteljimau školama.

Ali, kad se konačno urazumimo iznad Sabora će biti samo Bog, a u prizemlju će “šuštati bagrem bijeli”iplemeniti slavonski hrast – s ponekom “bukvom” kao uljezom. No, onaj politički lažnjak će i dalje glumiti hrast – lužnjak.

I kolikogod se u Bleiburg bude hodočastilo – bez suočavanja s istinom što se ’45. ondje uistinu dogodilo i katarze – neće nam donijeti ni mir ni međusobno pomirenje.

Eto, zbog čega Hrvatima ne treba nikakav uzor sa strane.

Samima sebi smo sasvim dovoljni!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije