Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
INOVATIVNI MAJSTOR Aleksandar Polanec (34) iz Selnice mixa glazbu od malena i 3D printa predivne spiralne vaze
E.M.

POSEBNE PROFESIJE

INOVATIVNI MAJSTOR Aleksandar Polanec (34) iz Selnice mixa glazbu od malena i 3D printa predivne spiralne vaze

​Ovo je priča o jednom zanimljivom kreativcu Aleksandru Polancu (34) iz Selnice koji odlično 'mixa' dva hobija i profesije – glazbenu produkciju i 3D printanje

Da, definitivno su rijetke profesije pošto ih ne viđamo previše na našim prostorima i svakako nisu 'mainstream'. A bome nije ni Aleksandrovo stvaralaštvo. 

INOVATIVNI MAJSTOR Aleksandar Polanec (34) iz Selnice mixa glazbu od malena i 3D printa predivne spiralne vaze Fotogalerija

Mixa glazbu od malena

U krugu ljudi koji prate međimursku elektronsku scenu, 'ALXSML' (sinonim Alex Smile) odavno je poznat na našim prostorima. Najčešće producira i mixa elektronske žanrove poput housea, techna i 'lo- fi-a' te je u glazbi od svoje 10 godine.

- Moj otac je u to vrijeme bio DJ u Selnici, imao je mnoštvo različitih ploča koje sam naravno i ja proučavao. Od malena sam u glazbi te sam tim putem nastavio i u tinejdžerskim danima, a bome i dan danas, ističe Aleksandar.

Sa samo 15 godina znao je puštati glazbu kod prijatelja ili na rođendanima, a svoj prvi nastup imao je 2010. godine u nekadašnjem čakovečkom diskaču 'Dijana'. Iza sebe ima puno 'gigova' i nekoliko EP-ova u različitim izdavačkim kućama.

Također, važno za spomenuti jest da je u 4. srednjem sa svojih 17 godina bio rezident dj u kafiću 'DaCapo' u Murskom Središću. Tamo je svaki vikend minimalno imao barem jedan nastup.

Možemo zaključiti da je Aleksandar glazbeno potkovan od malena te da je njegova glazbena praksa aktualna i dalje. Za ljubitelje njegove glazbe - uskoro mu izlazi novi EP.

Printa elegantne spiralne vaze

Što se tiče 3D printanja, i u tome ga je otac motivirao.

- Tata mi je imao već jedan 3D printer i on me također potaknuo da krenem tim putem. Nisam pogriješio..

U početku je printao igračke i ostale plastične sitnice koje su potrebne u kućanstvu, a kasnije je prošao u ozbiljnije umjetničke vode.

- Gledao sam dugo što bi mogao raditi, a da je moj proizvod i da se može pretvoriti u biznis, da nije previše komplicirano i da toga još nema na tržištu.

Pronašao se u zanimljivim i unikatnim plastičnim vazama spiralnog oblika i zavodljivih egzotičnih boja koje mame poglede na mnogim manifestacijama.

- Pošto su spiralne vaze jako rijetke, pogodio sam i definitivno su nešto svježe i zanimljivo. Nisu prevelike, a elegantne su i posebne. Posjetitelji na festivalima i raznim drugim manifestacijama često ostanu ugodno iznenađeni jer takvo nešto još nisu vidjeli, zaključuje Aleksandar.

Njegov obrt zove se 'ELEX' gdje prvenstveno printa spiralne vaze, ali naravno i druge motive koje kupac naruči, a često printa i za prijatelje te obitelj.

Da podsjetimo, 3d printanje je suvremena metoda stvaranja predmeta plastičnom masom. Potreban vam je 3D printer i plastična smjesa koja kasnije stvara određene programirane predmete.

- Plastika ide sloj na sloj i zapravo može se napraviti doslovno sve. Ako je netko dobar u dizajnu ili crtanju, sam si može konstruirati točno što je zamislio u glavi.

3D printanje je budućnost

Ističe kako je 3D printanje u svijetu veoma popularno, a i kod nas dolazi do izražaja. Uglavnom, 3D printanje je budućnost.

Aleksandar je motivacija mladim naraštajima koji smatraju da ne mogu uspjeti u svijetu jer je već 'sve izmišljeno'. Nekad i banalna stvar može biti revolucionarna, bitno je truditi se i pokušati.

Za kraj, Aleksandar je potvrdio:

- Ja sam čovjek koji nikad ne odustaje, ako imam neki cilj, ja ću ga ostvariti do kraja. U glazbenoj produkciji nisam nikad previše imao novaca, ali za moj 'gušt', kreativno stvaralaštvo savršeno je došlo do izražaja. Nikad nisam stvarao i puštao glazbu zbog novca. A i tko se bavi glazbom, zna da tu nema previše 'kruha', jedino ako ste 'mainstream', ističe.

A u 3D printanju stvari su drugačije. Tržište je ogromno, kupci traže različita dizajnerska rješenja i stalno dolazi do inovativnih proizvoda - cilj je ostati uporan i predan svom poslu, kao i u životu.

Aleksandrove radove možete pogledati na: 

https://www.facebook.com/elex.3d

https://alxsml.bandcamp.com/

https://soundcloud.com/alxsml

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video