Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
KRISTINA BOŽIĆ ČEH U eri dominacije estetskih zahvata važno je očuvati cjelokupno oralno zdravlje
KBP

USURET OBILJEŽAVANJU DANA ORALNOG ZDRAVLJA

KRISTINA BOŽIĆ ČEH U eri dominacije estetskih zahvata važno je očuvati cjelokupno oralno zdravlje

U zanimljivom razgovoru povodom subotnjeg obilježavanja dana oralnog zdravlja, imali smo priliku upoznati doktoricu dentalne medicine iz Čakovca, Kristinu Božić Čeh, koja sa strašću progovara o stomatologiji

Doktorica Božić Čeh dijeli svoje iskustvo, razmišljanja i zapažanja o struci te o važnosti oralnog zdravlja.

Kristina Božić Čeh (33) ističe da je stomatologija bila njezina strast još od djetinjstva. Diplomirala je na Stomatološkom Fakultetu u Zagrebu 2015. godine i trenutno se usavršava na doktorskom studiju na istom fakultetu. 

Njezina karijera započela je već tijekom studentskih dana u jednoj Poliklinici u Zagrebu, gdje je kasnije i zaposlena. No, 2017. godine, odlučila se otvoriti privatnu ordinaciju u Čakovcu koja surađuje s Hrvatskim Zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), gdje i danas pruža svoje usluge zajedno sa svojom dentalnom asistenticom, Veronikom Fileš.

Strast prema poslu

Kao doktorica dentalne medicine, ističe da svaki dan donosi različite izazove jer se svaki pacijent razlikuje, unatoč tome što imaju slične probleme. 

- Naravno, osim pacijenata s primarno zdravstvenim razlozima veselim se i pacijentima koji dolaze iz estetskih razloga te im transformacijom osmijeha često pomognem u podizanju njihovog samopouzdanja i sreći, ističe Kristina. 

Doktorica Božić Čeh primjećuje da je svijest o važnosti oralne higijene porasla u usporedbi s prošlim godinama. Napominje da mediji igraju ključnu ulogu u tome, šireći informacije o oralnom zdravlju i dostupnosti proizvoda za njegu zubi. Također ističe mjesec oralnog zdravlja, preventivne programe za djecu i edukativne događaje koji pomažu u osvješćivanju javnosti.

Prevencija i upravljanje strahom od zubara

Česta je pojava dentalna anksioznost kod pacijenata, posebno kod djece te doktorica Božić Čeh ističe da je važno stvoriti prijateljsko okruženje u ordinaciji kako bi se pacijenti osjećali ugodno.

Djeca, na primjer, mogu koristiti slušalice za opuštanje tijekom postupka. Osim brige o tvrdim zubnim tkivima, ističe i važnost njege mekih tkiva, poput desni.

- Danas je prisutno više slatkiša i općenito šećera u prehrani koji pogoduju nastanku karijesa i to pretežno kod djece jer su oni veći konzumenti navedenog. Tendencija nastanka karijesa je sigurno u porastu i zato je bitno djelovati od malena na zaustavljanje karijesa. Važno je educirati buduće majke o održavanju vlastite higijene u trudnoći te roditelja o održavanju higijene kod svoje djece i to već od pojave prvih zuba, zaključuje.

Organizacijom brojnih skupova na trgovima s edukativnim sadržajem i različitih preventivnih programa, ponajviše za djecu, nastoji se djelovati na smanjenje dentalne anksioznosti i pravovremeno reagirati pri pojavi karijesa. Doktorica je istaknula program dentalne putovnice, gdje su obavezni pregledi prije upisa u prvi razred osnovne škole kao i pregled u šestom razredu osnovne škole.

Uz to, danas su trendovi nešto drukčiji pa dominira estetika te se i zbog toga sve više ljudi obraća stomatologu. 

Ključno je izgraditi povjerenje

Na pitanje o svojim pacijentima, doktorica Božić Čeh ističe da su većina redoviti posjetitelji njezine ordinacije. Kroz godine rada, uspjela je izgraditi povjerenje među pacijentima, što rezultira uspješnom suradnjom. Aktivno komunicira s pacijentima, objašnjavajući im postupke i brinući se o njihovom oralnom zdravlju.

- Broj pacijenata je velik, ali nastojim za svakoga znati koji problem ima ili što je nekome slabija strana. Kroz ove godine mislim da su pacijenti stekli određeno povjerenje u mene i moj rad te radi toga imamo dobru suradnju, nastavlja.

- Volim razgovarati s pacijentima i objasniti zašto je nešto potrebno te kako će se to napraviti. Brinem za svoje pacijente i lijepo mi je imati dentalno uređene pacijente na svoje i njihovo zadovoljstvo. Vjerujem da su svi Međimurci jednako redoviti kod svojih stomatologa kao što su moji pacijenti kod mene, zaključuje. 

Doktorica Kristina Božić Čeh, kao supruga svom Mariju te majka dviju djevojčica, primjer je stručnjaka koji ne samo što pruža kvalitetnu stomatološku skrb svojim pacijentima, već i aktivno radi na podizanju svijesti o oralnom zdravlju u svojoj zajednici.  

Najnovije

Reci što misliš!