Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
DAVID KANIŽAJ Reanimacijom na nogometnom terenu spasio ljudski život!
MH

INSPIRATIVNA PRIČA

DAVID KANIŽAJ Reanimacijom na nogometnom terenu spasio ljudski život!

David je volonter GD Crvenog križa Čakovec te vratar NK Domašinec

David Kanižaj (19) iz Svete Marije, vratar NK Domašinec, s nama je podijelio inspirativnu priču u nadi da i širu javnost potakne kako bi obnovili svoje znanje o pružanju prve pomoći, humanom činu koji spašava ljudske živote.

U petak prijepodne demonstrirao je pružanje prve pomoći na lutki u središtu Čakovca, a već poslijepodne našao se u stvarnoj, životnoj, situaciji gdje je trebalo pružiti reanimaciju do dolaska hitne pomoći. I to na Svjetski dan prve pomoći!

- Taj dan smo u središtu grada imali demonstraciju pružanja prve pomoći te akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera. Brojni građani odazvali su se akciji mjerenja, no osim školaraca, u tri sata koliko smo bili na trgu, svega troje ljudi iskazalo je interes da im demonstriramo pružanje prve pomoći. Mislim da je to vrlo zabrinjavajuće, rekao je David te dodao da je sudbina htjela da se taj dan nađe u pravoj, životnoj situaciji, kad nekome treba prva pomoć.

- Išao sam na trening u 18 sati u Domašinec, a prije nas na terenu se igrala utakmica veteranske momčadi NK Domašinec i NK Prelog. Taman kad sam izašao iz svlačionice, vidio sam da se igrač srušio na terenu, a svi oko njega stali su vikati 'Zovite hitnu! Plavi je!'. Potrčao sam preko terena kako bih mu pomogao. Nije imao puls, nije disao, te sam krenuo s pružanjem prve pomoći, ispričao nam je David te naglasio da su u pružanju prve pomoći pomogli i fizioterapeut Fabio Gudlin te suigrač Luka Bacinger, a bio je i na vezi s dispečerkom medicinske prijavno-dojavne jedinice, do dolaska hitne pomoći.

- Bez obzira što je taj dan bilo vruće te je riječ o osobi koja ima više od 60 godina, ovakve situacije mogu se dogoditi bilo kome. Zbog toga je važno poznavanje prve pomoći, barem nekih osnova, poručio je David koji svoje znanje i vještine pružanja prve pomoći najviše duguje Alenki Novak, volonterki Crvenog križa Čakovec te prof. Silviji Novak iz Srednje škole Čakovec, koja je pripremala učenike za natjecanja iz prve pomoći.

Ova priča podsjeća nas na važnost koliku razliku jedna osoba može napraviti u nečijem životu. Stoga, obnovite svoje znanje o pružanju prve pomoći unesrećenima. Odazovite se javno zdravstvenim akcijama u kojima se prikazuje pravilno postupanje u situacijama koje zahtijevaju hitnu intervenciju.

Nikad se ne zna kad će vam zatrebati, a ovim plemenitim činom možete spasiti ljudski život!

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!