Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
ČAKOVČANKA SARA ŠALAMON Uspješno spaja svoje dvije ljubavi – sestrinski poziv i foto modeling
Sara Šalamon

DAN MEDICINSKIH SESTARA

ČAKOVČANKA SARA ŠALAMON Uspješno spaja svoje dvije ljubavi – sestrinski poziv i foto modeling

Sara je otišla van s 19 godina kao medicinska sestra, a danas radi dva posla i usto je foto model

Životna priča Sare Šalamon (26) iz Čakovca veoma je zanimljiva. Iako joj je sudbina namijenila drugačije planove od njezinih djevojačkih snova, nije se dala oboriti. 

Sara Šalamon Fotogalerija

Završila je Srednju školu Čakovec, smjer srednja medicinska sestra, i od tada je u medicinskim vodama. Kako kaže, biti medicinska sestra njezin je životni poziv. To je znala još od rane mladosti

- U obitelji imam doktoricu Andreju Marić s kojom sam oduvijek vrlo povezana, kao i s njezinom profesijom. Ona me, svakako, potaknula u medicinski svijet. Vrlo ju poštujem i zahvalna sam joj na svemu što radi za hrvatski zdravstveni sustav, rekla je Sara te nam otkrila kako je točno počela njezina avantura u zdravstvenim i medicinskim sferama.

- Moj prvi pacijent bila je moja baka. U to vrijeme bila je podosta bolesna i kod nje sam se, zapravo, susrela s raznim dijagnozama. Osim što je bila shizofreni pacijent oboljela je i od raka. Najprije je završila u Domu za starije, no već kao srednjoškolka uvidjela sam da prilično pati te sam imala osjećaj da joj moram nekako pomoći, spasiti ju. Bila je doslovno nepokretna i puna kontraktura. Stoga sam naučeno znanje iz srednje škole mogla odlično primijeniti kod bake. I hvala Bogu, bilo je uspješno! Spasila sam ju i produžila joj životni vijek barem za 10 godina, rekla je Sara te podijelila s nama kako joj je taj teški obiteljski primjer bio idealni putokaz da je stvorena za sestrinstvo.

ODMAH U NJEMAČKU

Kako nam je Sara otkrila nikad nije bila zaposlena u sektoru medicine u Hrvatskoj.

- Završila sam srednju školu, stažirala godinu dana i potom odmah otišla za Njemačku. Željela sam biti dio većeg i suvremenijeg zdravstvenog sustava te vidjeti kako zdravstvena skrb funkcionira van granica Lijepe naše. Mogu potvrditi da vani svakako vlada red, rad i disciplina. I što mi se najviše sviđa, svatko dobije šansu da se iskaže i potrudi, a prema tome i poziciju koju zaslužuje, dok u Hrvatskoj to i nije baš tako, požalila se.

Život u stranoj zemlji nije joj bio lagan, osobito ne u početku kad nije poznavala ni jezik, a kamoli kulturu i običaje druge zemlje.

- Nikad prije nisam učila njemački jezik, ali eto, prošlo je već šest godina otkako radim vani i mogu reći da sam uspjela. Naravno da mi je u početku bilo teško, osjećala sam se izgubljeno i samo, no kad sada s odmakom gledam na te dane mogu biti ponosna na sebe, dodala je.

Nakon nekog vremena iz Njemačke je otišla u Austriju gdje je radila u privatnoj medicinskoj praksi s pacijentima u stanju kome.

- S 19 godina krenula sam raditi u privatnom sektoru. Bila sam zadužena za njegu i zdravstvenu skrb komatoznih bolesnika te sam se na tom radnom mjestu zadržala pune tri godine. To je bilo moje prvo zaposlenje u Austriji. Bilo mi je izuzetno teško, i psihički i fizički, brinuti o pacijentima s kojima nisam mogla komunicirati, koji su u vegetativnom stanju, spojeni na nekoliko respiratora, te samo pomnim praćenjem pacijenata i njihovih simptoma, kao i reakcija na tijelu moraš donositi odluke i djelovati, objasnila nam je Sara.

No, već na samom startu Sara se pokazala kao odlična, marljiva mlada medicinska sestra.

Nakon tri godine savladala je jezik te napredovala u medicini. Radila je kao njegovatelj i medicinska sestra, a potom su joj povjerili posao vizita te danas vodi cijeli tim njegovatelja, od organizacije do prakse. Usto, uskače u razne medicinske poslove te se pokazala kao najmlađa ambiciozna medicinska sestra u cijelom timu.

- Sama si biram 'štele', odnosno mjesto rada pa se ponekad zna dogoditi da sam svaki mjesec u drugom gradu, od Frankfurta, Münchena, Salzburga, Tirola, Graza... Trenutno radim dva posla. Pola radnog vremena radim kao privatna medicinska sestra, a drugu polovicu u Centru opće medicine, u raznim sektorima, rekla nam je.

Ovako veliki zalogaj nije jednostavan. Najstresniji dio Sarinog posla upravo je vođenje cijelog tim njegovatelja i nadzor svih pacijenata u ustanovi

- Između ostaloga, zadužena sam za organizaciju posla, što znači da moram posložiti raspored rada djelatnika, organizirati sam dan u ustanovi gdje se točno mora definirati tko je zadužen za koje zadatke. Također, moram biti upoznata sa stanjem svih 50 pacijenata, kao i svakom promjenom njihova stanja, pa i najmanjih sitnica, od rana i crvenila po tijelu, do milimetarskih promjena poput madeža. Sve to treba dokumentirati i fotografirati, jer su Austrijanci po tom pitanju jako temeljiti i strogi, naglasila je.

Sara nam je također otkrila s čime se sve susreće i kojim sve radnjama treba svjedočiti.

- Meni osobno to nije najstrašnije, ali posao me znao odvesti na dosta terena gdje ljudi umiru. Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na prihvaćanje smrti. Nažalost, unatoč svoj dostupnoj medicini i napretku i dalje postoje situacije kad se pacijenti ne mogu spasiti. Također, susrećem se i sa stanjima koja bi nekima bilo i teško za gledati, a kamoli brinuti za takvog pacijenta, kao što su otvorene rane. Teški trenuci su i kad se pacijenti bore s neizlječivim bolestima, no u takvim situacijama i topla riječ, nježni osmijeh ili blago upućen pogled, puno znače, otkrila nam je Sara te potvrdila da joj je daleko najljepši osjećaj dok pacijent ozdravi i dok ga se digne na noge. To su emocije koji nitko ne može opisati!

Iako svoj radni vijek i karijeru u sestrinstvu gradi van granica Lijepe naše osvrnula se i na aktualnu temu prosvjeda u zdravstvu diljem Hrvatske.

- U potpunosti podržavam zdravstvene radnike. Rekla bih da je u Hrvatskoj biti zdravstveni djelatnik dosta potplaćen posao, na svim razinama, od njegovatelja do doktora medicine. Nose se s jako puno prekovremenih sati koji nisu plaćeni te mnoštvom izgubljenih živaca i suza. Kako da onda medicinski djelatnici budu motivirani? Nažalost, dolazi do toga da nema druge nego da mladi odlaze van, kao što sam i ja, naglasila je.

MODEL I MEDICINSKA SESTRA

Osim što je izuzetna medicinska sestra, Sara se također bavi foto modelingom i manekenstvom.

- Krajem osnovne škole počela sam se baviti manekenstvom, a usto punih deset godina igrala sam odbojku. Nažalost, zbog školskih obveza te obavezne prakse nisam uspjela istovremeno biti i sportaš i manekenka i medicinska sestra. Dodamo li još tome i odbojkaške utakmice koje su bile gotovo svaki vikend, jednostavno nisam stigla biti na sve tri strane. No, glavno je prevladalo, a to je medicina, rekla je Sara.

Što pak se tiče svijeta modelinga trenutno radi za jednu agenciju u Milanu koja predstavlja Channel, poznate haljine i donje rublje.

- Ne bih bila ispunjena kao osoba da se bavim samo modelingom, tako da mi je to samo hobi, ali volim biti u manekenstvu. Svašta sam iskusila kroz to putovanje, zaključila je za kraj te nam otkrila da u studenom ove godine predstavlja Hrvatsku na izboru za Miss svijeta u Italiji. Usto, sljedeći tjedan putuje u Chicago, a svoj životni poziv u sestrinstvu pak nastavlja graditi upisom na fakultet.

 

Najnovije

Reci što misliš!